• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A cukorbeteg nők és a mogyoró

Egészségmagazin Forrás: MTI

Az olajos magvak fogyasztása csökkenti a cukorbeteg nők kockázatait, de nem önmagában.

Egy több mint hatezer nő vizsgálatát felölelő kutatás során úgy találták, aki sok olajos magvat vagy mogyoróvajat fogyaszt, azzal majdnem a felére csökkenti a szívbetegség kockázatát - áll a The Daily Telegraph online oldalán olvasható beszámolóban.

1980 és 2002 között a kutatásban részt vevő nők rendszeres időközönként - két-négy évenként - kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról. Feljegyezték a szívrohamok és stroke-ok számát is, illetve azokat az eseteket, amikor szívbetegségből eredő érműtétre volt szükség.


A kutatás kezdetén az olajos magvakat vagy mogyoróvajat fogyasztó nők soványabbak voltak, fizikailag aktívabbak, kevesebbet dohányoztak - írták a szerzők. - Azoknál a nőknél, akik legalább heti öt adag olajos magvat vagy mogyoróvajat fogyasztottak, 44 százalékkal csökkent a szívbetegség, a szívroham vagy a stroke kockázata.


Az egyszeri adag 28 gramm olajos magot vagy 16 grammnyi mogyoróvajat jelentett.


A szerzők, a Harvard Medical School és a bostoni Harvard School of Public Health kutatói véleménye szerint az adatok arra engednek következtetni, hogy a gyakori olajosmag- és mogyoróvaj-fogyasztás összefüggésbe hozható az érrendszeri betegségek alacsony kockázatával a 2-es típusú cukorbetegséggel élő nők körében.


Az olajos magvak szegények a koleszterinszintet emelő telített zsírokban. A földimogyoró-termékekben azonban sok lehet a hozzáadott só vagy cukor, ezek pedig semmissé tehetik a mogyoró egyébként jótékony hatásait - figyelmeztettek egyszersmind a kutatók. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mogyoró igen gazdag kalóriában. Egyetlen termék kizárólagos fogyasztása sem befolyásolja érzékelhetően azonban senki egészségét, ha mozgásszegény életmódot folytat, és étrendje nem kiegyensúlyozott. A szívroham megelőzése sokkal bonyolultabb pusztán mogyoró fogyasztásánál.