• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új szer a láthatáron reflux-betegeknek

Gyógyszerpiac Forrás: World Pharma News

Recept nélkül forgalmazható az egyik legnépszerűbb reflux-szer, Brüsszel központi eljárásban engedélyezte a Nycomed OTC-savcsökkentőjét.

 

A svájci központú Nycomed az Európai Bizottságtól forgalmazási engedélyt kapott Pantoprazole-készítményének öt alkalmazására, melyeket ezentúl huszonhét európai államban árusíthatnak. (Az alkalmazások a következők: PANTOZOL Control, PATOLOC Control, PANTECTA Control; SOMAC Control, CONTROLOC Control.) Az új vény nélküli szert felnőttek reflux-tüneteinek (például gyomorégés, „klasszikus" reflux) rövid távú kezelésére szánják.

A Prantoprazole, azaz a PANTOZOL Control hatóanyaga savtermelődéssel összefüggő gasztrointesztinális betegségek bevált terápiája, amelyet eddig több mint 750 millió páciens használt. A pantoprazole a protonpumpa-inhibitotok (PPI-k) csoportjába tartozik, amelyeket ma a gasztroenterológusok a visszatérő gyomorégés, illetve a reflux egyik első számú ellenszerének tekintenek, s amelyeket széles körben rendelnek. Míg a hagyományos savlekötők a savat a gyomorban semlegesítik, a PPI-közvetlenül a forrásnál, azaz a proton-pumpánál fejtik ki hatásukat, és tartósan enyhítik a páciensek tüneteit.

Az utóbbi tizenöt év során nagy mennyiségű, a Pantoprazole biztonságos voltát igazoló klinikai bizonyíték gyűlt össze. Ugyanez az adattömeg azt is mutatja, hogy a készítmény hatékonyan és tartósan enyhítik a tüneteket, azaz a betegek szenvedését. „Alig várjuk, hogy az Unióban ezzel a vény nélküli termékkel állhassunk a gyomorégésben, különösen pedig a gyakori gyomorégésben szenvedők rendelkezésére" – nyilatkozta a World Pharma News-nak Étienne de Laroulliere, a Nycomed OTC-ágazatának vezetője. „A gyógyszerészek immár egy rendkívül hatékony medicinával szolgálhatnak majd gyomorégésükre gyógyszert kereső vásárlóiknak, és afelől is teljesen nyugodtak lehetnek, hogy jól teszik, ha ezt ajánlják" – tette hozzá.

A PANTOZOL Control az első protonpumpa-inhibitor, amely az egész Unióra kiterjedő forgalmazási engedélyt kapott, és a második vény nélküli termék (OTC), amely ehhez a státuszhoz az államszövetség újonnan intézményesített, központi OTC-eljárása révén jutott.

A Nycomed magántulajdonú multinacionális cég. Differenciált portfoliója elsősorban gyomor-bélrendszeri-, légúti-, illetve gyulladásos betegségek elleni, fájdalom és csontritkulás elleni, illetve szövetek alakítását szolgáló márkás gyógyszerekből áll. Kínálatát vény nélküli gyógyszerek nagy választéka egészíti ki.

Kutatási-fejlesztési struktúrája lehetővé teszi a másokkal való együttműködést, a know-how-vásárlás a vállalat növekedési stratégiájának szegletköve.

A Nycomed világszerte 12 ezer alkalmazottat foglalkoztat, termékei több, mint száz országban kaphatók. Erős pozíciókkal rendelkezik Európában és az olyan gyorsan bővülő piacokon, mint Oroszország vagy a FÁK és Latin-Amerika. Miközben az Egyesült Államokat és Japánt az ottani piacvezető cégeken keresztül látja el, igyekszik tovább erősíteni pozícióit a legfontosabb ázsiai piacokon.

Központja Svájcban, Zürichben található, forgalma 2008-ban 3,4 milliárd euró volt, EBITDÁja (kamatok, adózás és értékcsökkenési-leírás előtti eredménye) 1,2 milliárd euró. (További információk itt: www.nycomed.com .)

Legolvasottabb cikkeink