• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A cukorbetegség jó előre megmutatja magát

Egészségmagazin Forrás: Budai Endokrinközpont

Az idejében történő, személyre szabott terápiával jó eséllyel eredményesen küzdhetünk a cukorbetegség kialakulása ellen.

A cukorbetegség ma népbetegségnek számít gyakorlatilag az egész nyugati civilizációban. Megfelelő körültekintéssel azonban elkerülhető, különösen akkor, ha odafigyelünk az azt megelőző állapotra! A témában dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont diabetológusát kérdeztük.

Betegség a diabétesz előtt

A 2-es típusú diabétesz, az egész életet megváltoztató betegség, ezért megelőzésére igen nagy hangsúlyt kell fordítani. A betegség előtti állapotot prediabetesnek nevezik - ekkor a vércukorértékek már megemelkedtek, de még nem érik el a kifejlett 2-es típusú cukorbetegségben előforduló szintet. Ebben az esetben tehát arról van szó, hogy a szervezet inzulintermelése még működik, ám a helytelen életmód, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény mindennapok egy idő után azt eredményezik, hogy teljes mértékben kialakul a diabétesz, mely nagyon komoly életminőségbeli változásokkal, és olyan súlyos szövődményekkel járhat, mint a végtagvesztés, a trombózis, a stroke, vagy a szívinfarktus.

Agresszív vércukorszint csökkentéssel kivédhető a cukorbetegség

Egy friss kutatás kimutatta, hogy azoknál a betegeknél, akik kezeltették prediabetes-üket, kb. 56%-al kisebb valószínűséggel alakult ki a betegség, míg a kezeletlen esetek közel kb. 70%-a végződik kettes típusú cukorbetegséggel.

A tanulmányban a résztvevők harmadát vércukorszint csökkentő gyógyszerrel, másik harmadát életmód változtatással, míg harmadik harmadát placebóval kezelték. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszeres kezelésen, illetve az életmódváltozáson átesett betegek még akkor is nagy eséllyel kerülték el a betegség kifejlődését a kezelést követő közel hat évben, ha csak rövidebb időre sikerült csökkenteni a vércukorértékeket. A placebóval kezelt csoport ellenben nem mutatott pozitív változásokat.

Csak kicsit térnek el az értékeim, az is baj?

A kísérlet rámutatott arra, hogy már kisebb mértékű vércukorszint emelkedéssel is mindenképpen érdemes foglalkozni, hiszen megfelelő, személyre szabott kezeléssel – mely gyógyszereket és életmódbeli változásokat is jelenthet – a diabétesz kialakulása jó eséllyel elkerülhető – mondja dr. Polyák Annamária, aki hozzátette, ebben a stádiumban még lényegesen könnyebb és eredményesebb a kezelés, mint a már kifejlődött 2-es típusú cukorbetegség esetén.