• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A fiúkat sem árt beoltatni a HPV ellen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Remélik, tíz éven belül olyan vakcina is lesz, amely nemcsak megelőzi, hanem gyógyítani is tudja a HPV-fertőzéseket.

Bár már egyre többen hallottak a méhnyak-rákot és nemi szervi szemölcsöt okozó Human Papilloma Vírusról (HPV), mégis sok embernek fogalma sincs, pontosan milyen betegségek kiváltója. Az MSD Pharma Hungary Kft. a pénteki Egészségügyi Világnap alkalmából tartott tájékoztatóján bemutattak egy felmérést, amely szerint többen hiszik, hogy a vírus a HIV fertőzés, a májgyulladást, sőt a tüdőbetegség kórokozója. Az is elgondolkodtató, hogy még azoknak a háromnegyede is, aki tisztában van a HPV valódi veszélyével, úgy nyilatkozott, hogy nem kívánja beadatni magának a védőoltást.

Ez a szexuális úton terjedő vírus évente 500 méhnyak-rákban elhunyt nő életéért felelős - mondta a tájékoztatón dr. Szőnyi György. A szülész-nőgyógyász szakorvos hangsúlyozta, ennek a sokszorosa, akár több mint százezer lehet azoknak a fertőzötteknek a száma, akik a HPV-től nemi szervi szemölcsöt kapnak. Igaz, ez utóbbi nem halálos kimenetelű betegség, de nagyon kellemetlen, és akár hónapokig is eltart a kezelése.

A vírus végbélkörnyéki és szájüregi rákot is okozhat, ezek és a nemi szervi szemölcsök ellen a fiúknak-férfiaknak sem árt védekezniük, hiszen őket ugyanúgy érinthetik, mint a gyengébbik nemet. A szemölcs ellen ráadásul az óvszer sem véd igazán, mivel a vírus a gumi által nem védett helyeken is be tud hatolni - hívta fel a figyelmet a szakember. Épp ezért csakúgy, mint a lányoknál, úgy a fiúknál is megelőzésként érdemes beadatni a HPV elleni védőoltást.

Fontos tudni, hogy jelenleg a HPV ellen háromféle vakcina hozzáférhető Magyarországon, és a világon. Attól függően, hogy a vírusnak hányféle törzse ellen véd az oltás, létezik kétkomponensű, négykomponensű és kilenc komponensből álló vakcina. A kétkomponensű védőoltást térítésmentesen kérhetik már hetedikes lányaiknak a szülők, a fiúknak viszont ez nem jó, mivel csak a méhnyakrákot okozó törzsek ellen véd - hívta fel a figyelmet Szőnyi György. Hozzátette: a négy illetve kilenc törzs ellen védő HPV oltás már tökéletes választás a fiúkat veszélyeztető vírustörzsek ellen is, igaz, ezeket térítésért lehet csak beszerezni a patikákban.

A szakorvos beszélt arról is, hogy csakúgy, mint a lányoknál, a fiúknál is érdemes elkezdeni a 2-3 oltási sorból álló védekezést még az aktív nemi élet előtt, tehát 12-13 éves korban. Azoknak, akik már meg kapták a vakcinát, nem kell aggódniuk, hiszen a védelem élethosszig tart.

Szőnyi György szerint egyébként érdemes később is beadatni a vakcinát, mivel így egy esetleges fertőzéskor hatékonyabb választ tud adni az immunrendszer. A nőgyógyász hozzátette: a védőoltás egyelőre tehát megelőzésre jó, de folynak a kutatások, és remény van rá, hogy tíz éven belül egy olyan vakcina is elérhető lesz, amely gyógyítani is tudja a HPV okozta fertőzést.