• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A fogamzásgátló mint bájital – és ellenkezőleg

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Azok a nők, akik „menet közben" kezdik el vagy fejezik be a tabletta szedését, párkapcsolati problémáknak nézhetnek elébe.

Az idei év végére 2,25 millió amerikai köt házasságot, és a statisztikai projekció szerint egymillió válik el. A Scientific American (SciAm.com) szerzője, Melinda Wenner azt boncolgatja, vajon lehet-e köze a fenti két számból következő válási rátához a születésszabályozás bizonyos formáinak, nevezetesen a fogamzásgátló tablettáknak.

Utóbbiak állítólag – amellett, hogy ovuláció megakadályozásával mintegy „elhitetik" a felhasználó szervezetével, hogy terhes –, befolyással lehetnek arra is, milyen típusú férfiak vonzzák az illető nőket. Aki egy kapcsolat során kezdi szedni a tablettát – vagy hagyja abba a szedését, eszerint kockáztatja, hogy új biokémiai állapota egy másik férfi/más férfiak vonzerejének teszi ki.


A háttérben a szaganyagok munkálkodnak. A férfi szaganyagában ott rejlenek fő hisztokompatibilitási génkomplexumának (major histocompatibilty complex – az egyik biológiai összeférhetőségi tényező) szagüzenetei is, amelyek sokatmondó jelentéseket hordoznak a női immunrendszer számára. A SciAm.com forrás pontosabb megjelölése nélkül hivatkozik egy vizsgálatra, amely szerint a nők azokhoz a férfiakhoz vonzódnak, akiknek MHC-génjeik különböznek az övéiktől.

E vonzalom evolúciós háttere valószínűleg az, hogy az ilyen jellegű MHC-találkozások növelik az utód túlélési esélyeit – azon egyszerű oknál fogva, hogy minél nagyobbak a különbségek, annál kisebb a pár (gyakran negatív következményekkel járó) rokonságának valószínűsége. Ráadásul minél különbözőbb MHC-háttérből örökli az utód a maga készletét, annál robusztusabb lesz saját immunrendszere.


Ehhez képest fontos, amit egy a Proceedings of the Royal Society B egyik közleménye állít – azaz, amiről fentebb szó volt –, hogy a tabletta használata megváltoztatja a nőknek az övékéhez hasonló MHC-génekkel rendelkező férfiakkal kapcsolatos preferenciáit.
A kísérlet női alanyaival a sajátjukhoz hasonló MHC-készletű férfiak pólóit szagoltatták, amelyekben azok két egymást követő éjszakán át aludtak. Azok a nők, akik a tesztek során kezdtek el fogamzásgátló szert szedni, nagyobb valószínűséggel minősítették kellemesnek e férfiak szaganyagát, mint korábban. Senki sem tudja ugyan, miként befolyásolja „a pirula" a vonzalmat, egyes kutatók szerint úgy vélik, hogy a terhesség – ez esetben tehát a terhességet imitáló hormonális változások – a szerző megfogalmazása szerint „rokonok nevelése irányába tereli a nőket".


Ebből következik, hogy azok a nők, akik „menet közben kezdik el vagy fejezik be a tabletta szedését, párkapcsolati problémáknak nézhetnek elébe. A Psychological Science egyik tavalyi számában megjelent egy tanulmány, amely szerint azok a nők, akiknek férfipartnere hasonló MHC-készlettel rendelkezik, szexuálisan kevésbé kielégültek és nagyobb valószínűséggel lépnek félre, mint azok, akiknek nagyon különböző MHC-készletű a társuk. Ekképpen például valószínűbb, hogy egy fogamzásgátlót szedő nő hasonló MHC-jű férfivel kezd járni, akit azonban szexuálisan „kevésbé kielégitőnek" talál majd. Ha pedig e kapcsolat során abbahagyja a tabletta szedését, az ezzel járó hormonális változások még erősebben vonzzák majd az eltérő MHC-jű férfiakhoz.

Craig Roberts, a liverpooli egyetem pszichológus-kutatója, a Psychological Science-cikk egyik szerzője határozottan leszögezi: „ezek az immungének erős befolyást gyakorolnak arra, mennyire szilárdak és tartósak a partnerkapcsolatok". A SciAm.com cikke nyitva hagyja a kérdést: mi történik akkor, ha egy nő egy új kapcsolat miatt kezd el fogamzásgátlót szedni – vagy hagy fel ezzel.

Legolvasottabb cikkeink