• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A fogfájás nyomában

Egészségmagazin 2020.07.22 Forrás: Weborvos-összeállítás
A fogfájás nyomában

Mik lehetnek az okok és mit tegyünk ellene?

A fogfájással járó kellemetlen panaszokat előbb-utóbb mindenki megtapasztalja az élete során. A szájba nyilalló fájdalomnak rengeteg kiváltó oka lehet, és mivel nagyon nehezen tudjuk figyelmen kívül hagyni a napi rutinunk során, ezért a lehető leggyorsabban igyekszünk megoldást találni problémáinkra különféle gyógyszerek és fájdalomcsillapítók segítségével.

Azonban a legjobb, amit ilyenkor tehetünk az az, ha szakemberhez fordulunk és fogorvos segítségét kérjük, ugyanis lehet, hogy az elsőre csak apró bosszúságként megélt fájdalom később hatványozottan tér vissza.

Mitől fájhatnak a fogaink?

A fogakban jelentkező fájdalomnak sokféle kiváltó oka lehet, attól függően, hogy a szájban hol, milyen intenzitással és mely ingerek hatására tapasztaljuk azt. Továbbá nem mindegy, hogy a fog melyik része okozza a panaszokat, mivel a kellemetlenségek forrására gyakran következtetni lehet az adott fogrész sérüléséből, vagy gyulladásából.  A fogainkat beborító, kemény réteg a fogzománc, amely a belső részeinek, a dentinnek, illetve a fogbélnek a védelmét szolgálja. A fogbéltől lefelé haladva találhatóak az idegek, amelyek végül a foggyökéren keresztül csatlakoznak az állkapocsba. 

Éles, rövid ideig tartó fájdalom

A váratlanul, szinte minden előjel nélkül fellépő erős fájdalom általában a fogzománc kopásával, vagy a fog sérülése során alakul ki. A hirtelen meleg, vagy hideg ételek és italok fogyasztásakor fellépő fájdalom szintén a fogat körülvevő zománc réteg károsodására vezethető vissza. Ha a fog fizikálisan sérül, például letörik, az szintén heves és akut fogfájással jár. Legtöbbször a panaszok mérséklődnek a külső ingerek megszűnésével, és kezelésük az esetek zömében gyorsan és egyszerűen zajlik; például tömés, húzás, vagy korona felhelyezése által. Érdemes azonban a hirtelen jelentkező fogfájással – még ha az gyorsan el is múlik – fogorvoshoz fordulni, ugyanis a szakember szinte biztos, hogy már az első vizsgálat alkalmával meg tudja határozni a probléma forrását. Amennyiben a fogak ingerekre való túlérzékenységéről van szó, úgy a megfelelő fogkrémek, szájvizek és más fogállapolási termékek segítségével akár komolyabb kezelés nélkül is gyógyíthatóak.

Tompa, lüktető, hosszú ideig tartó fájdalom

A hosszan tartó fogfájás mögött olyan fajta károsodás vagy betegség húzódhat meg, amely során a fogbél, az idegek, vagy a gyökerei sérülnek. Ilyenkor a kezelés nélkül hagyott beteg fog akár hetekig is képes gyötrelmet okozni, így kiemelten fontos, hogy minél hamarabb keressük fel a megfelelő szakembert problémáinkkal.

A fogínygyulladás szintén a krónikus fogbetegségek közé sorolható. Ilyenkor a fogíny környékén lerakódó lepedékben felszaporodó baktériumok hatására az íny begyullad és evés, vagy fogmosás után vérzik is. Kezelésére, gyógyítására a leghatékonyabb megoldás a fertőzött fogak szakszerű tisztítása, a professzionális fogkőeltávolítás.

Az elhúzódó fájdalmat okozhatja továbbá egy rosszul előbújó bölcsességfog, valamilyen az állkapcsot érintő ízületi betegség, vagy az egyre gyakrabban, stressz vagy egyéb pszichés okok miatt előforduló fogcsikorgatás következtében beálló fájdalom.  Amennyiben ezeken a területeken fájdalmat érzünk, mindenképp kérjük fogorvos segítségét egy szakrendelés keretein belül, ugyanis az ilyen típusú és jelentős mértékű fájdalommal járó betegségeknek akár tartós, hosszú távú következményei is lehetnek.

Megelőzhető a fájdalom?

Rendszeres fogápolással és a kellő szájhigiéniai alapok betartásával jelentősen csökkenthetőek a fogászati problémák kialakulásának esélyei. Ezen kívül sokat tehetünk még fogaink épsége érdekében, ha rendszeresen eljárunk szűrővizsgálatokra, illetve ha valamilyen, a fogainkat érintő panaszt érzékelünk magunkon, a lehető leghamarabb fogorvoshoz fordulunk.

Legolvasottabb cikkeink