• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A gasztroenterológus tanácsai az ünnepekre

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Orvosi tanácsok, hogy mire vigyázzunk az ünnepi ebédek és vacsorák során.

A Karácsony és a Szilveszter számos öröm mellett lakomákkal is kényeztet bennünket. Ilyenkor mind az egészségesek, mind az emésztőszervi betegségben szenvedők hajlamosak elfeledni, hogy a túlzott mennyiség- és fűszerezés veszélyeket is rejt. Fokozza emésztőrendszerünk terhelését az étkezésekhez elfogyasztott nagyobb mennyiségű alkohol is.

Mire vigyázzunk tehát az ünnepekben?
Általánosságban mondhatjuk, hogy az elfogysztott ételek mennyisége ne legyen túl sok. Egy-egy ünnepi étkezés a napi szokásoktól eltérően előétellel és akár több desszerttel bővül. Ez a nagyobb terhelés önmagában panaszokat okozhat, főleg ha hirtelen fogyasztjuk. Közülük a puffadás, teltség, émelygés a leggyakoribb. Ha hányinger-hányás és hasmenés jelentkezik, főleg ha a család több tagjánál is, ételfertőzésre is gondolnunk kell.

Az első jó tanács tehát, hogy tartsunk mértéket és az ünnepi ebédet/vacsorát hosszabb idő alatt fogyasszuk el, tehát tartsunk szüneteket a fogások között. Az ételeket szigorúan tartsuk hűtőben vagy hidegen. Építsünk tapasztalatainkra is, hiszen tudjuk, milyen ételeket nem bírunk. Ne higgyük, hogy ez most meg fog változni.


Ha valamilyen emésztőszervi betegségben szenvedünk, különösen legyünk óvatosak. A reflux-betegségben szenvedők vigyázzanak a csípős fűszerekre, a hagymára, az uborkára, a zsíros ételekre és az édességre. Ha alkoholt is fogyasztanak és a diétát is megszegik, jelentősen nő az éjszakai reflux esélye, mely sokkal veszélyesebb, mint a nappali. Szintén nő a reflux esélye, ha késő este étkeznek bőségesen.

A gyomor-és nyombélfekélyes betegeknek a csípős fűszerek, a kávé okozhat komoly panaszokat. Nekik különösen fontos, hogy ne terheljék a gyomrukat egyszerre nagy mennyiséggel. Az epekövesek fő ellensége a zsíros étel. A ranglistát a töltött káposzta és a tejfölös-tojásos ételek vezetik.

A hasnyálmirigy idült betegségeiben szenvedő páciensek szintén a zsíros ételekre érzékenyek, de az alkohol nekik tiltott a legszigorúbban. Ugyanez vonatkozik a májbetegekre is.

A gyulladásos bélbetegek szintén a túlzott fűszerezésre érzékenyek, de a nyers zöldség, gyümölcs szintén gondot okozhat. Különösen a Crohn-betegeknek kell vigyázniuk a túlzott rost bevitelre, mely a vékonybelet is érintő gyulladás esetén akár bélelzáródást is okozhat.

Ne feledkezzünk meg a különböző ételallergiákról sem, kérdezzünk rá a „szakácsra", ha vendégségben vagyunk.  A túlzott étel-és alkoholfogyasztás nemcsak emésztőrendszeri betegeknek okozhat problémát. Nem szabad elfelednünk, hogy a szív-érrendszeri betegségek tünetei is súlyosbodhatnak egy-egy túlzó étkezés hatására.


Összefoglalva, az ünnepi étkezések kapcsán igyekezzünk mértéket tartani. Ha a bőséges lakoma ellenállhatatlan kísértést jelent is, a fő szempontokat próbáljuk szem előtt tartani:
- hirtelen, sokat ne!
- vacsora legalább 2-3 órával lefekvés előtt!
- a zsír-alkohol kombináció mindig veszélyes!