• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kagylók királynője az ízületi betegségek ellen

Egészségmagazin Szerző:

A 40 év felettieknek, a sportolóknak, sőt az állatoknak is jó a zöldkagyló.

A zöldkagyló akkor keltette fel a tudomány figyelmét, amikor a kutatók az új-zélandi őslakosok életkörülményeit vizsgálták, és felfigyeltek arra, hogy a tengerparton élő maorik köreiben ismeretlenek a reumás és ízületi bántalmak. A terepmunkák során a kutatók dokumentálták, hogy az őslakosok egészen magas kort megélnek anélkül, hogy valamiylen mozgásszervi panaszuk kialakulna. Mindennek az oka a bőséges kagylófogyasztásban rejlett!

Új-Zéland kristálytiszta vizeiben termesztett taréjos zöldkagyló (latinul: Perna Canaliculus) mozgásjavító gyógyhatásait annak köszönheti, hogy gazdag az ízületek állapotát javító és a mozgást támogató glükozaminban.

A zöldkagylóban található glükozamin bioaktív formában fordul elő a jobb minőségű zöldkagyló tartalmú termékekben, ellentétben az átalában olcsóbb, mesterségesen előállított glükozamin tartalmú termékekeben. Érdemes erre odafigyelni, ugyanis a glükozamin igazából bioaktív formában tud igazán beépülni az izületekbe

A "kagylók királynője"-ként is emlegetett zöldkagylónak szokatlanul magas (több mint 13%) a glükozaminglikán-tartalma, amelyek az ízületek megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek. A kor előrehaladtával a glükozaminglikánokból egyre kevesebb termelődik, ezért pótlásukról feltétlenül gondoskodni kell, hiszen javítják a rugalmas szövetek, különösképpen az ízületek állapotát. A porcok természetes alkotóelemeiként ismert glükozamin mellett a kondroitin is megtalálható a zöldkagylóban.

A zöldkagyló talán legértékesebb összetevőjének a mukopoliszacharidokat (MPS) tartják. A mukopoliszacharidok jellemzői, hogy támogatják a sejtek növekedését és az ízületi folyadék termelődését, meggátolják a porckopás kialakulását.

A kor előrehaladtával a mozgás öröme újra visszaszerezhető zöldkagylóval!

A zöldkagyló antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású anyagokat is tartalmaz. A kagyló gyulladáscsökkentő Omega-3 zsírsavjai az ízületi gyulladásokat is enyhíthetik, csont (D-vitamin) -és izomerősítő (B6) vitaminjai további igen pozitív hatásokat kölcsönöznek a zöldkagylónak.

A zöldkagyló fogyasztása a felsoroltak függvényében ajánlott mindennemű sportoláshoz. A zöldkagyló fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatóanyagainak (Omega-zsírsavak, vitaminok) köszönhetően ízületi -, izom –és porcsérülések esetén egyaránt segítséget nyújthat. Sportolóknak általában kötelezően előít a zöldkagyló fogyasztása.

A zöldkagylót elsősorban kapszulázott formában tudjuk a leg biztonságosabban bevinni a szervezetünkbe. Fogyasztása lerövidítheti a felépülés idejét, általános ízület, porc és izomerősítő hatásai miatt pedig jobb erőnlétet és könnyebb mozgást eredményez. A zöldkagyló étrendkiegészítő kapszula a mozgásszervi problémák megelőzésére és enyhítésére szolgál.
A zöldkagyló tartalmú készítmények választása a legjobb természetes megoldás mozgásszervi betegségek prevenciójához és a terápiás kezelések alatt!

A zöldkagyló állatoknak is ajánlott
A zöldkagyló csodás mozgásjavító hatásai az állatok esetében is bizonyíthatóak. Állatorovosok szerint a kagyló porított kivonata beépíthető a házikedvencek kiegyensúlyozott étrendjébe, megelőzve az ízületi fájdalmakat, gyulladásokat, és az ezkből következő duzzanatok kialakulását.

Kutyáknál a megelőzés mellett az ízületi problémák enyhítése is lehetséges a zöldkegylóval. Egyes szakértők szerint ízületi gyulladásban szenvedő kutyák zöldkagyló hatására 4-6 hét alatt visszanyerhetik könnyed mozgékonyságukat.

A zöldkagyló dózisa a kutya méretétől, és egészségi állapotától függ. A kis méretű, 18-20 kg körüli kutyák számára napi 450 mg zöldkagyló tökéletesen megfelelő dózis. A közepes méretű (20-25 kg) napi 750 mg, míg a nagyméretű (28kg feletti) kutyák esetén napi 1000 mg zöldkagyló (kapszula vagy por) fogyasztása javasolt.

A zöldkagyló abszolút biztonságos az állatok számára is, ellentétben a mesterséges gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel. Nem okoz mellékhatásokat, a házikedvenceknek (macskáknak is) és lovaknak is nyugodtan adható.

Ismerje meg alaposabban az új-zélandi zöldkagylót

További ajánlott zöldkagylós oldal