• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kövér gyerek beteg felnőtté válhat

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A felnőttkori elhízottak 25 százaléka már gyermekkorában is túlságosan súlyos volt.

Az elhízással, mint betegséggel való foglalkozás fontosságát jelzik, hogy a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) hétvégén rendezett XII. kongresszusának fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt.

A megannyi hozzászólással kísért kongresszus elnöke Prof. Dr. Bedros J. Róbert c. egyetemi tanár, a MOMOT elnöke, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója nyitó előadásában arra figyelmeztetett, hogy az elhízás kérdésével nem csak felnőttkorban, hanem már jóval előbb foglalkozni szükséges. Ez pedig a gyermekkori elhízás és túlsúly problematikája, ami világszerte mind komolyabb problémákat generál.

Becslések szerint 2007-ben Földünkön 22 millió 5 éven aluli gyermek volt túlsúlyos. Megfigyelték, hogy az elhízás kialakulása igen korán elkezdődhet, mivel legtöbbször már az iskolás kor előtt megjelenik. A korai kezdet a felnőttkorban igen súlyossá válhat!

A gyermekkori elhízás a felnőttkorban elért testsúlyra is kihathat. Miután jellemző, hogy a felnőttkori elhízottak 25%-a gyermekkorában is elhízott volt, ezért igen nagy hangsúlyt kell fektetni a gyermekkori elhízás felismerésére és kezelésére.

Ajánlotta a szakembereknek, s üzente a lakosságnak, hogy „ne elégedjünk meg azzal, ha látunk egy jól táplált kisgyermeket, akkor azzal térjünk napirendre efelett, hogy ezt majd úgyis ’kinövi’. A korai elhízás a későbbi súlyos elhízás lehetőségét vetítheti előre, amelynek következményei, illetve kockázati szerepe jól ismert."

Európában a túlsúly széles körben szinte megszokottá lett. Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint az európai tinédzserek mintegy harmada az egészségesnek tartottnál súlyosabb, ezért a tendencia felveti annak lehetőségét, hogy a túlsúly az "új normává" válik?!

A WHO jelentése szerint - amiben az európai régió 53 országát is elemezték – a 11 évesek 33%-a, a 13 évesek 27%-a túlsúlyos. Hazánkban a 11 éves fiúk 29, a 13 évesek pedig 26, a 15 évesek 22%-a túlsúlyos. Lányok körében lényegesen kevesebb a túlsúlyosok aránya.

Az Egyesült Államokban a 2013 őszén publikált adatok szerint az elhízás a felnőtt lakosság több mint harmadát érinti. Megfigyelhető, hogy a különböző korcsoportok között ezen a téren jelentős különbségek lehetnek. A 40-59 közötti korcsoportban szignifikánsan magasabb arányban fordul elő az elhízás, mint a 20-39 közötti korcsoportban mind férfiak, mind nők, illetve az összesített férfi+nő csoport körében.

A professzor elmondta, ha nő a túlsúly és az elhízás gyakorisága, akkor okkal felmerül a kérdés, vajon mit nevezünk/nevezhetünk ezután normának? Annak ellenére, hogy a túlsúlyos és elhízott gyermek látványa már nem szokatlan, hanem gyakori, mégis küzdenünk kell ez ellen és nem szabad hagynunk, hogy az új norma ilyen legyen.

A MOMOT elnöke kijelentette, a gyermekkori elhízás kialakulásának egészen triviális okai vannak. Sok egyéb között széles körben ismert a mozgásszegény életmód szerepe, a tévénézésre, a videojátékokra, a számítógépezésre fordított idő növekedése, s közben a fokozott zöldség-gyümölcs bevitel helyett a nagy kalóriatartalmú ételek fogyasztása. Ezek kedvezőtlenül hatnak a gyermekek egészségére, megannyi betegséget okozhatnak, amelyek korábban teljesen szokatlanok voltak gyermekkorban, alapvetően felnőttkori betegségként ismerték.

„A teljesség igénye nélkül, nézzük meg, hogy melyek ezek a bizonyos következmények… Gyermekkorban az elhízás és túlsúly következtében olyan, eddig igen ritkán látott kórképek válnak egyre gyakoribbá, mint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy éppen a magas koleszterinszint. Mindezek mellé pszichés problémák is társulhatnak: alacsony önbecsülés, negatív testkép és a depresszió. Tudni kell, hogy a gyermekkori elhízás kapcsolatban áll a felnőttkori korai halálozással is" – mondta Bedros professzor.

Az elhízott gyermekek esetében jelentősen fokozódik a kockázat számos csont- és ízületi betegségekre, tekintettel arra, hogy a fejlődő szervezet mozgásszerveinek fejlettsége és állóképessége nincs arányban a túlsúllyal. A túlsúly miatt ugyancsak kialakulhat a felnőttekre jellemző alvási apnoe szindróma, amely önmagában is jelentős szív- és érrendszeri kockázati tényező. Nem mellékesen számos szociális és pszichés probléma alakulhat ki az elhízás és túlsúly kifejlődésével párhuzamosan. Mindezek miatt nem meglepő annak a felmérésnek az eredménye, ami szerint az 5-17 év közötti elhízottak 70%-a legalább egy kardiovaszkuláris kockázati veszélyforrással él.

A probléma megoldásában fontos, hogy a szülő legyen példakép. Igaz, nem lehet minden pillanatában tökéletes, azonban tudni kell, hogy a gyerek a szüleit tekinti példaképének. Ez azt jelenti, megjegyzi, hogy a szülő mit eszik, milyen fizikai tevékenységeket végez, s azokat próbálja másolni. A szülő cselekedeteivel üzenhet a gyermekének, hogy mit kell ennie, illetve hogyan és mit mozogjon.

Az ifjúkori elhízás leküzdésében a pozitív hozzáállásnak óriási szerep jut. A gyerekek nem szeretik azt hallani, hogy mi az, amit nem tehetnek. Ehelyett azt kell mondani, mi az, amit szeretnénk. A felnőttek legyenek vidámak és pozitívak ahhoz, amit a gyermeknél el kívánnak érni. Mindenki szereti a dolgát jól végezni. A szülők a pozitív önkép kialakításában segítsék gyermekeiket.

Fontos, hogy legyen mozgásban a család. Tervezzenek minél több, az egész család által végezhető fizikai aktivitást. Sétáljanak együtt, kerékpározzanak, menjenek úszni, gondozzák a kertet a felnőttekkel, menjen a család játszótérre.

„Legyünk reálisak. Csak elérhető célokat tűzzünk ki. Kis lépésekkel, fokozatosan érjük el az elérendő célokat. Ezzel elérhetjük, hogy hosszabb távon nagy változásokat hozzunk létre az egészséges életmód terén. Fontos továbbá a tévénézésre, a videojátékokra és a számítógépezésre szánt idő korlátozása. Mindezek mozgásszegény életmódra nevelnek, ugyanakkor a nagyobb mennyiségű snackfogyasztásra is ösztönöznek. Összességében nő az elhízásra és a szív-, érrendszeri betegségek kialakulására az esély" – volt hallható a MOMOT elnökétől.

Természetesen a MOMOT is mindent megtesz, hogy mind a gyermekkori, mind a felnőttkori elhízás gyakoriságát visszaszorítsuk. Ennek értelmében az V. Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencián mutattuk be mozgásterápiás irányelveinket, illetve aktualizáltuk az Elhízás kezeléséről szóló irányelvünket is, valamint folyamatban van egy Obezitológiai tankönyv elkészítése és kiadása" – summázott a MOMOT elnöke.

Legolvasottabb cikkeink