• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A kövérség szivérrendszeri konzekvenciái

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Drámaian növekszik a kövér emberek számaránya.

Egy nem rég megjelent skót vizsgálat több mint 15 000 emberben 20 évig vizsgálta a szivérrendszeri események előfordulását, miután a személyeket 2 csoportba, normál sulyú /testtömeg index 25 alatt /, ill. kövér / testtömeg index 30 felett/ csoportokba sorolták. A vizsgálat arra keresett választ, hosszú távon növeli-e a kövérség a szív és érrendszeri betegségek gyakoriságát.

A kérdés aktualitását növeli a kövér emberek számarányának drámai növekedése. Az USA-ban pl. jelenleg már a populáció 1/3-a kövér, de számuk a 25 tagállamból álló Európai Unióban is 200 millióra becsülhető ! Előrejelzések szerint a kövérség az egész világon súlyos egészségügyi problémát fog okozni.
A vizsgálat eredményei szerint a kövér emberek csoportjában a kardiovascularis halálozás - mind a férfiak, mind a nők esetében - szignifikánsan nagyobb volt, mint a normál súlyúak esetében /férfiakban 20 év alatt 35,6% , szemben 23,2%-kal, nőkben pedig 25,5%, szemben 15,6%-kal/. A szivérrendszeri halálozás rizikója ezek szerint férfiakban 1,49-szer, nőkben pedig 1,45-ször nagyobb a kövérek csoportjában.

Hasonló az eredmény  a kardiovascularis halálozás egyik fontos szegmensét, a koszorúér halálozást vizsgálva: ez is nagyobb a kövérek csoportjában /férfiakban 1,6-szor, nőkben 1,44-szer több koszorúér eredetű halál fordult elő 20 év alatt/.
Nemcsak a mortalitási, hanem a morbiditási adatok is rosszabbak a kövérekben. Erre utal, hogy közöttük a kardiovascularis betegség okozta kórházi felvételek száma 20 év alatt sokkal több volt, mint a normál súlyú populációban. Nemritkán többszörös kórházi felvételre és kezelésre is szükség volt.

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy egységnyi, azaz 1 kg/m2 testtömegindex növekedés 4%-kal növeli az infarktus, 3%-kal a stroke, 6%-kal a keringési elégtelenség, 8%-kal a mély vénás thrombosis és tüdő embolia, ill. 5%-kal az egyik leggyakoribb ritmuszavar, a pitvarfibrilláció rizikóját. Mivel a normál súlyú és a kövér emberek testtömegindexe között legalább 5 kg/m2 a különbség / 25 alatt, ill. 30 kg/m2 felett/, érthető a kövérség jelentős kardiovaszkuláris kockázata.

A normál testsúly nemcsak szép, hanem egészséges is !

Legolvasottabb cikkeink