• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A masszázs segít, de árthat is

Egészségmagazin Forrás: Trombózisközpont

Akinek visszeres a lába, annak le kell mondania a masszázs előnyeiről?

Az emberek kezdenek rájönni, hogy a masszázs nem csak egy kényelmi szolgáltatás, hanem erősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a testünk állapota ne romoljon olyan gyorsan, sőt, egyes esetekben még javíthat is azon. Ám dr. Sepa György főorvostól, a Trombózisközpont érsebészétől megtudhatjuk, nem mindegy, hogy mikor, és hogy hogyan is alkalmazzuk, hiszen ha nem a megfelelő kezelést kapjuk, annak drasztikus következményei lehetnek.

- Tévedés lenne azt hinni, hogy akinek visszeres a lába, az már le is mondhat a masszázsról. Ugyanakkor azt is erősen hangsúlyozni kell, hogy ha egy visszeres lábat masszíroznak, annak végzetes következményei is lehetnek. Bár ez látszólag ellentmondás, mégis könnyedén megérhető, ha azt is tudjuk, hogy a visszeresség, kiterjedését és mélységét tekintve, több stádiumra bontható."

Mikor jó?
Ha a beteg állapota nem súlyos, a visszeresség még kezdeti stádiumban van, akkor a masszázs nem csak kellemes, de sokat segíthet abban is, hogy az erek visszanyerjék rugalmasságukat, és a probléma eltűnjön, tehát tulajdonképpen ajánlott is, ahogyan azt dr. Sepa György főorvos elmondta.

A masszázs, kiváltképp a professzionális, kifejezetten ajánlott akkor, amikor az erek állapota romlásnak indul. Ilyenkor sem lehet nagyon mélyen, és hosszan kezelni a területet, de maga a masszázs mindenképpen jót tesz. Ekkor simító, csak nagyon enyhe nyomást használó mozdulatokkal dolgozik a szakember, és a kezelés sem tart tovább, mint 5-7 perc. Ezt célszerű reggelente végeztetni, és utána polcolni a lábat. Persze otthon is elvégezhető a masszázs, de hangsúlyozottan figyelni kell arra, hogy a nyomás enyhe legyen, inkább csak simítsunk, és hogy időben ne essünk túlzásokba.

Van, hogy a masszázs tilos!
A masszázs jótékony hatása azonban nem minden esetben tesz jót a betegeknek, sőt! Ha nem megfelelően alkalmazzuk, akkor annak nagyon komoly következményei is lehetnek.

Az olyan esetekben, amikor a visszerek állapota már trombózissal is fenyeget, akkor a masszázs egyáltalán nem ajánlott, sőt, tilos. Ilyenkor ugyanis a mechanikai behatás elősegítheti a vérrögök leszakadását, illetve ronthat az erek állapotán. Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen állapotban vannak a visszerek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki elmondhatja, hogy hol, és hogy meddig javasol – ha egyáltalán javasol – masszázst.