• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

Egészségmagazin 2019.09.03
A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

Nem szükséges olyan időpontot várni, amikor a szakorvos is jelen van, így a felismerés nagyon gyorsan megtörténhet.

A teljes testtérképes anyajegyszűrés keretében ma már támaszkodhatunk a mesterséges intelligencia segítségére is. Az „okos” program ugyanis az anyajegyről készült korábbi képpel összevetve a legkisebb eltérésekre is felhívja a figyelmet és osztályozza is azokat a veszélyességi skálán. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza az új technikát mutatta be.

A mesterséges intelligencia két fontos előnye

A bőrgyógyászati diagnosztikában komoly előrelépést jelent a mesterséges intelligencia megjelenése, amely a gyakorlatban a FotoFinder Moleanalyzer pro® készülékre fejlesztett speciális szoftvert jelent. A program sokoldalú elemzésre képes, illetve mély tanulási algoritmussal működik, így képes a példákból és tapasztalatokból „tanulni”, ami óriási előny az anyajegyszűrés területén. Fejlesztése során 100 algoritmust alkalmaztak az olyan tulajdonságok azonosítására, mint a forma, a szerkezet, a szín. A rendelkezésre álló algoritmusok körülbelül 800 diagnosztizált melanoma képét vetették alá teljes körű elemzésnek, majd a többváltozós statisztikai analízis folyamán lehetségessé vált a jóindulatú és rosszindulatú elváltozások közötti különbségek megállapítása.

Ez a technika két ok miatt lehet nagyon fontos. Az egyik, hogy a teljes testtérképes anyajegyszűrő eszköz képes két, különböző időben készült képet összehasonlítani, mérni tudja az anyajegy méretét, felismeri annak szerkezetét és színbeli változásait. Az elemzéseket akár párhuzamosan is képes elvégezni. A másik, hogy ezzel a vizsgálattal nem szükséges olyan időpontot várni, amikor a szakorvos is jelen van, így a felismerés nagyon gyorsan megtörténhet. Ugyanakkor tudni kell, hogy a számítógéppel támogatott diagnosztikai módszer, az úgynevezett bőrrák előszűrés nem helyettesítheti az orvosi diagnosztikát, előbbit csak második véleménynek kell tekinteni. A számítógép azonban képes felhívni az orvos figyelmét a szokatlan elváltozásokra, és gyorsan sor kerülhet egy személyes kivizsgálásra is.

Tulajdonképpen mit elemez a mesterséges intelligencia?

• A mesterséges intelligenciával ellátott program egyszerre két képet tud betölteni és vizsgálni, összehasonlítani.

• Kiküszöböli a zavaró tényezőket, például a szőrszálakat a képről.

• Megpróbálja az anyajegy határait pontosan elhatározni, ami az egyik legnehezebb feladat. Ha ez nem sikerül, akkor javaslatot tesz, de akár manuális beállítással is lehetséges a határok meghatározásának korrigálása.

• Az átmérőket megmérve kiszámítja az anyajegy felületi területét és körméretét.

• Az anyajegy szabályosságát úgy értékeli, hogy megfigyeli az elváltozás határait.

• Az anyajegy szerkezetét és színeit is értékeli.

• A diagnosztikai algoritmusok alkalmazásával egy fehér-sárga-piros skálán sorolja be az elváltozást és jelöli annak jóindulatú vagy rosszindulatú voltát.

Amit a program fehér színnel jelez, arról tudhatjuk, hogy tipikus, nem veszélyes bőrképlet. Sárga színnel jelzi a kissé atípusos elváltozást, amit mindenképpen ellenőrizni kell egyeztetett időközönként. A piros színű jelzés felveti a rosszindulatúság gyanúját – ismerteti dr. Rózsa Annamária. – Természetesen a program által készített képeket és elemzéseket minden esetben bőrgyógyász szakorvos is ellenőrzi, akár szakorvosi rendelésre, akár bőrrák előszűrésre jelentkezik be a páciens.

Kinek javasolt a bőrrák előszűrésen részt venni?

• Aki azt tapasztalja, hogy az anyajegye színe, alakja vagy mérete megváltozott.

• Akik valamilyen ok miatt szeretnének mielőbbi diagnózist kapni.

Rózsa doktornő hangsúlyozza, hogy a rosszindulatú elváltozások, adott esetben a melanoma mielőbbi diagnosztizálása, a kóros anyajegy eltávolítása és az esetleges kezelés a teljes gyógyulás feltételei. Az automatizált bőrrák előszűrés éppen a gyorsaságával jelent komoly segítséget, hiszen az így készült fotókhoz online szakorvosi értékelés is tartozik, amely alapján megnyugodhat a páciens, illetve szükség esetén akár gyorsabb személyes konzultációra is sor kerülhet.

Legolvasottabb cikkeink