• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A napfény hiánya is rákot okozhat

Egészségmagazin Forrás: Semmelweis Figyelő Szerző:

A bőrrákos megbetegedések számának megugrása miatt kampány folyik a napozás ellen.

Az egészségügyi szakemberek szinte már egyáltalán nem is javasolják, hogy nyáron huzamosabb ideig a napon tartózkodjunk. Egyre több kutatás bizonyítja azonban azt, hogy a napsugárzás hatására termelődő D-vitamin hiánya hasonlóan káros és akár rákot is okozhat.

A D-vitamin nem csak a kalcium-és csontanyagcsere

A szabályozásában vesz részt, hanem a kutatások szerint bizonyos tumorsejtek szaporodásának a gátlásában is fontos szerephez jut. „Sok epidemiológiai adat támasztja alá a D-vitamin daganatellenes hatását: az egyenlítőtől távolodva az emlő-, prosztata- és vastagbéldaganatok incidenciája nő. Ezt követően sejt- és állatkísérletek támasztották alá a D-vitamin sejtproliferációt gátló és sejtdifferenciációt serkentő hatását. Klinikai vizsgálatok leginkább a prosztata- és vastagbéldaganatok esetében történtek és találtak meggyőző összefüggést az alacsony D-vitamin-szint és a daganatok előfordulása között" - olvasható Speer Gábor „A D-vitamin helye a daganatprevencióban és a kiegészítő kezelésekben"- című tanulmányában.

Valóban védhet a rák ellen

A Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján dolgozó kutató és kollégái 122 betegtől származó tumor- és ép nyálkahártya mintán végeztek kísérleteket, hogy lássák a D-vitamin rákellenes hatását. A vizsgálatok során az úgynevezett A CYP24A1 enzim génjének szintjét figyelték meg, amely a 20-as kromoszóma 13,2 régiójában helyezkedik el. Normális szövetekben ugyanis ez az enzim alacsony szintű, amit többek között a D-vitamin is szigorúan szabályoz.

„Végső soron állítható, hogy a különböző daganatféleségek megelőzéséhez biztosítandó a megfelelő D-vitamin-ellátottság, mely bármely natív D-vitamin-készítménnyel elérhető. A kialakult daganatokban pedig kívánatos lenne, hogy a kemoterápiás kezelések mellett odafigyeljünk betegeink megfelelő kalcium- és D-vitamin-szintjének elérésére és megtartására, hiszen ez nem csak a daganat kezelésében játszhat szerepet, hanem preventív is lehet" - összegezte az eredményeiket a kutató.

Sao Paulo-ban is D-vitamin hiányos a lakosság fele

A D-vitamin hiány becslések szerint a Föld északi féltekéjén élők legalább 50-60 százalékát érinti. Ez a szám egyébként az évi napsütéses órák számának csökkenésével egyenes arányban növekszik. Ezeken a területeken a téli és a nyári hónapok között különbség tapasztalható. Egyes megfigyelések szerint, ha nyáron alakulnak ki bizonyos rákos megbetegedések, nagyobb a gyógyulás esélye is. A hazai adatokból kitűnik, hogy a magyar lakosság D-vitamin hiánya az őszi/téli hónapokban éri el a mélypontját. A legrosszabbak az időskorúak körében az adatok, náluk ugyanis 71 százalékos az arány, ami nyár végére is csak 46 százalékra csökken le.

Érdekes azonban, hogy számos olyan országban is jelentős az ott élők D-vitamin hiánya, ahol elvileg elegendő lenne a napsütéses órák száma. „Felmerült, hogy valami megakadályozza a D-vitamin képződését a bőrben. A D-vitamin endogén képzésében számos probléma merül fel, melyek magyarázzák a hypo-D-vitaminosis gyakori előfordulását.

Például a szubtropikus Sao Paulo gyakorta szabadban tartózkodó lakosainak 57%-a enyhe vagy súlyos D-vitamin-hiányban szenved. Erre az a magyarázat, hogy a légszennyezés kiszűri az UVB-sugarat, ahogyan az üveg, műanyag és a ruházat is teszi. A bőr természetes fényvédője, a bőrben lévő melanin (sötétbőrűekben, feketékben ennek mennyisége jól ismerten magasabb) elnyelve az UVB-sugarakat csökkenti a D-vitamin-képződést"- olvasható a tanulmányban.

Hogyan pótolható?

A D-vitamin zsírban oldódó, fényérzékeny vegyület, amely hagyományos értelemben véve nem is vitamin, hiszen az emberi szervezet is képes előállítani endogén úton. Evidens megoldás lenne ezért a napozás. Hiába termelődik azonban bőségesen az emberi testben UVB sugárzás jelenlétében, a szakértők a bőrrák fokozott veszélye miatt mégsem ajánlják, hogy napozzunk.

A legtöbb vitaminhoz hasonlóan a D-vitamin is létezik szintetikus formában, hatása azonban megosztja az orvosokat. Többnyire úgy vélik, a legjobb az, ha ételekből szívódik fel, vagyis vitamintabletta helyett fogyasszunk inkább sok tejet, tojást, halat és teljeskiőrlésű gabonát. A szintetikus vitamint ellenző vélemények kapcsán a szakértők egy részében felvetődik a gyógyszeripari összeesküvés elmélet is, mondván, hogy a rák kezelése jobban megéri a cégeknek, mint azt megelőzni. Akárhogyan is, a legjobb, amit jelenleg tehetünk, hogy a déli órák kivételével, amikor már nem olyan erős a nap, minél többet tartózkodunk a szabadban.