• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A negyveneseket is érinti a porckopás

Egészségmagazin 2020.08.17 Forrás: Fájdalomközpont
A negyveneseket is érinti a porckopás

Az életmód számos olyan elemet tartalmaz, amelyek megelőzhetik, késleltethetik a porcok kopását.

Egyre fiatalabbakat is érint a porckopás, nem szabad azt gondolni, hogy a fájdalom, a problémák oka csak a hatvanas-hetvenes években lehet a porcok átalakulása, kopása. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, fájdalomspecialista az orvosi segítség és az életmód változtatás jelentéségéről beszélt. 

Már negyven-ötven éves korban is jelentkezhet porckopás

Sokan úgy gondolják, a porckopás az idős nőket érintő betegség, de ez már korántsem igaz. Való igaz, hogy 90-es években a térdben jelentkező porckopás diagnózisát a 72 éves átlagéletkorú páciensek kapták meg, ám ma az érintettek átlagéletkora 56 év – állítja az amerikai IMS Institute for Healthcare Informatics, az 2016-os receptfelírások adatait elemezve. Sőt, a frissen diagnosztizált esetek több, mint felét a 45-64 közti páciensek teszik ki. Ugyanakkor átlagosan 66 éves korban kerül sor térdprotézis beültetésére, ami azt jelenti, hogy az ezt megelőző években egyrészt kezelni kell a kialakult fájdalmakat, másrészt meg kell előzni az állapotromlást, amennyire ez lehetséges. Azonban a műtéti megoldás sem minden esetben jöhet szóba, számos kizáró tényező akadályozhatja ezt. Ilyen például, ha a műtétnek túl nagy az altatási kockázata, ha túl idős hozzá a beteg, ha súlyos cukorbeteg és/vagy szív-érrendszeri betegséggel, esetleg komoly túlsúllyal küzd, ha jelen vannak bizonyos társbetegségek (például fertőző betegség vagy csontritkulás), vagy ha góc van jelen a szervezetben. 

Minden életkorban elérhető a segítség

- Minden életkorban és alapállapot esetén megoldást kell találnunk a szenvedés enyhítésére, ugyanis porckopás esetén ez az egyik legfontosabb feladat, a maradék porcállomány megvédése mellett – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc. –  Igen hatékony megoldás például a hialuronsavas injekciókúra, amelynek hatása fokozatosan alakul ki. A kezelés során ugyanis „kenőanyagot” juttatunk az ízülethez, ami a mozgás során keletkező súrlódást csökkenti és az ízületet érő lökéseket tompítja. A terápia utáni 6-8 hónapban jelentős mértékben javul az ízület terhelhetősége, vagyis szabadabbá válik a mozgás, csökken a fájdalom. Előfordul, hogy egy másik anyag, az orvosi kollagén mellett döntünk, amit szintén injekciózni kell. Sokat segíthet a lökéshullám terápia is, amely a vérkeringés- és anyagcsere élénkítésével fájdalomcsillapító és regerációt beindító hatással bír, és nem jár szúrással.

Látható tehát, hogy önálló vagy kombinált kezelésekkel, de lehetséges hatékonyan segíteni azoknak, akik szeretnének megszabadulni a fájdalomtól és a mozgásuk korlátozottságától, különösen, ha szükség esetén hajlandóak az életmódváltásra, és a funkcionális gyógytorna rendszeres végzésére. Az érintetteknek fontos tudniuk, hogy utóbbiakban komoly segítséget jelenthet az életmód orvoslás, ahol életmód orvos, dietetikus és mozgásterapeuta együttesen vezetik és támogatják az életminőséget javító életmód kialakítását.

Az életmódunkkal is tehetünk a porckopás ellen

Az életmód számos olyan elemet tartalmaz, amelyek megelőzhetik, késleltethetik a porcok kopását:

• Túlsúly esetén igyekezzünk megszabadulni a fölösleges kilóktól, hiszen ezzel jelentősen tehermentesíthetjük az ízületeket.

• Rendszeresen mozogjunk, még fájdalom esetén is. A torna – ideális lehet a vízben végzett mozgás - kitűnő az enyhébb ízületi fájdalmak kezelésében. Fontos, hogy olyan gyakorlatokat válasszunk, amelyek nem rónak nagy terhet az érintett területeket.

• Segíthetnek a szájon át szedhető porcépítő szerek is, de ezek kiválasztásában feltétlenül kérjünk tanácsot az orvostól, így biztonságos, hatékony lehet az étrend kiegészítés.

Legolvasottabb cikkeink