• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A nemi herpesz koraszüléshez vezethet

Egészségmagazin Forrás: Semmelweis Figyelő

Az enyhe tünetek miatt csupán az esetek tizedében kerül sor diagnózisra és kezelésre.

Bár korábbi tanulmányok ellentmondásos eredményekről számoltak be, a Semmelweis Egyetem kutatóinak közreműködésével végzett vizsgálatból kiderül, hogy a terhesség harmadik trimeszterében kiújuló, diagnosztizált nemi herpesz jelentősen növeli a koraszülés kockázatát - számolt be róla a Semelweis Figyelő.

A herpeszvírus akár évekig lappanghat az emberi szervezetben, hogy aztán később valamilyen immunrendszert érintő hatás révén aktiválódjon. A Herpes simplex 1 néven ismert kórokozó az ajkakon és a szájnyálkahártyán eredményez hólyagos kiütéseket, míg a 2-es változat a külső nemi szerveken. Utóbbi várandósság során a magzatot is fenyegeti, mivel a méhlepényen vagy a szülőcsatornán átjutva idegrendszeri tüneteket előidéző újszülöttkori herpeszt okozhat.

Több mint félmilliárd érintett
Roppant elterjedt egészségügyi problémáról van szó, hiszen a szexuális úton könnyen átvihető nemi herpesz világszerte több mint félmilliárd embert, köztük 300 millió nőt érint. Becslések szerint az állapotos hölgyek csaknem negyede fertőzött, 2 százalékuk szervezetébe pedig a terhesség idején jut a kórokozó. Az enyhe tünetek miatt csupán az esetek tizedében kerül sor diagnózisra és kezelésre.

Dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának docense kollégáival a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának információi alapján hasonlították össze nemi herpesszel diagnosztizált kismamák újszülöttjeinek jellemzőit az Állami Népességnyilvántartó Hivatal adatbázisából választott, egészséges anyák gyermekeiével.

Adatgyűjtés három forrásból
A szakértők a felmérésben résztvevő nők terhességi kiskönyvének és szülés utáni zárójelentésének átböngészése után az esetleges egyéb betegségekre és komplikációkra vonatkozó kérdőívet küldtek az alanyoknak, amelynek eredményeit a helyi védőnők segítségével erősítették meg. Az utolsó menstruációs ciklus első napjától számított 37 befejezett héten belül állapítottak meg koraszülést, 2 500 gramm alatt pedig alacsony születési súlyt. A genitális herpesz fertőzöttség jelenlétét a vérben található G-glikoprotein antitestek aránya támasztotta alá.

Magyarországon 1980 és 1996 között 2 146 574 szülés történt. Ezek közül 38 151-nek a körülményeit értékelték a kutatók, amelyből 86 nemi herpesszel fertőzött kismamát érintett. A legtöbbjüknél (17,4%) a terhesség ötödik hónapjában újult ki a betegség, ezt követte a hatodik (16,3%) és a második-harmadik (14-14%) hónap. A terhességi komplikációk nem sújtották nagyobb mértékben a genitális herpesszel diagnosztizáltakat, egyedül a koraszülés kockázata volt magasabb esetükben: csaknem 21 százalék, míg az egészségeseknél ennek kétharmada.

Rövidebb terhesség, kisebb újszülött
A HSV-2 fertőzött nők átlagosan fél héttel rövidebb terhesség után 113 grammal kisebb súlyú csecsemőt hoztak a világra. Kiderült, hogy elsősorban a harmadik, illetve a második trimeszterben kiújuló fertőzés jár negatív következménnyel a magzatra nézve. A koraszülési ráta végül 14 százalék volt a fertőzöttek, s 9,2 százalék az egészségesek esetében.

„Kutatásunk egyedülálló kiterjedtségét a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának adatbázisa biztosította. A nemzetközi szakirodalom azért juthatott eltérő eredményekre a témában, mert kollégáinknak nem volt lehetőségük figyelembe venni a fertőzés kiújulásának időpontját a terhesség tartamán belül" – áll a tanulmányban.

(Az eredeti közlemény itt olvasható: Bánhidy et al: Trimester dependent preterm births in pregnancy with genital herpes. Cent. Eur. J. Med. • 6(4) • 2011 • 449-455)