• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A nyár a nikkel allergia szezonja

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Nikkel adagolásával küzdenek a nikkel allergia ellen.

Fürdőruha, bizsuk, paradicsom – a nyár a nikkel allergia szezonja.
Viszketés, bőrpír, fejfájás és fáradékonyság - ezek a nikkel allergia tünetei. Mit tegyünk, hogyan kezeljük a panaszokat? - ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni az orvoskeresek.hu portál.

Nyáron a lengébb öltözet miatt nagyobb az esélye, hogy a melltartó, vagy fürdőruha fémcsat, övcsat közvetlenül érintkezzen a bőrünkkel. Színesebben öltözködünk, s ez a kiegészítőkben is megmutatkozik, szívesen választunk az aktuális ruhákkal színben harmonizáló ékszereket. A bizsuk viselése pedig az arra érzékenyeknél kellemetlen tünetekkel is járhat. Gyakori a fülcimpákon, a nyaklánc vonalában, vagyis a fémmel történt érintkezés helyén megjelenő vörösség, bőrpír, égő érzés – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A nikkel allergia tüneteit számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja. Nikkelt tartalmazhatnak például nem csak egyes ékszerek, övcsatok, de a rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, sőt akár a szemüvegkeretek és egyes kozmetikumok pl. szemhéjtus, vagy hajfesték is.

Kevesen tudják, hogy a nikkel allergia nem csak bőrtüneteket okozhat – figyelmeztet a főorvosnő. Létezik egy, a nikkel allergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó „Nikkel allergia-szindróma". Ez a tünetcsoport, amelyre jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki. Jelentkezhet még fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység is.

Amennyiben a felsorolt tünetek mellett hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladás, hasmenés, székrekedés is jelentkezik, mindenképpen gondolnunk kell nikkel allergiára is. Ez esetben ugyanis a tünetek okozója az étkezéssel bevitt nikkel, amely a tápcsatornából felszívódva hoz létre általános allergiás tüneteket. A mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom, dió és mandula nikkeltartalma különösen magas.

Szigorú diéta és a kiegészítők, ruhadarabok szelektálása helyett ma már korszerű kezelési mód áll a betegek rendelkezésére – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin. A hivatalos nevén nikkel deszenzitizációként definiált folyamat lényege, hogy a beteget folyamatosan szoktatjuk hozzá a nikkelhez, így az többé nem okoz majd panaszokat. A kezelés nikkelt tartalmazó kapszulákkal, szájon át alkalmazva történik. Nagyon alacsony dózissal, 0,1 nanogramm mennyiséggel kezdünk, fokozatosan emelve az adagot, majd beállunk egy fenntartó dózisra, melyet legalább egy éven át kell szedni.

A vizsgálatok szerint a terápia mind a bőrtüneteket, mind pedig a nikkel allergia szindróma által okozott panaszokat hatékonyan szünteti meg. A kezelést kezdetben kombináljuk nikkel szegény étrenddel, majd a fenntartó adag elérése után fokozatosan visszavesszük ezeket az- egyébként egészséges és a szervezet számára szükséges - élelmiszereket a táplálkozásba.