• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A nyári melegben gyakoribbak az ételmérgezések

Egészségmagazin Forrás: MTI

Az ételeket jól süssük át, a maradékot minél hamarabb hűtsük le.

A nyári melegben az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak - figyelmeztetett kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely azt javasolja: az ételeket jól süssük át, a maradékot minél hamarabb hűtsük le, a vásárláskor pedig figyeljünk a termékek fogyaszthatósági idejére.

A hivatal az MTI-vel azt közölte: a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, tojásból a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. Ezért az ételeket - különösen ha azok húst, tojást tartalmaznak - ajánlott jól átsütni, átfőzni. A megmaradt ételt pedig minél hamarabb le kell hűteni, mivel már néhány órányi, szobahőmérsékleten történő tárolás veszélyes lehet.

A Nébih fontosnak nevezte, hogy mindenki csak megbízható helyen vásároljon; ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól még zöldséget, édességet se vegyünk. Hozzátette, hogy figyelni kell a termékek minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére, senki ne vásároljon lejárt vagy sérült csomagolású készítményt. Figyelni kell arra is, milyen az adott üzlet tisztasága, az árutárolás rendje.

A megvásárolt termékeket ajánlott mielőbb a megfelelő tárolóhelyre - a hűtendő termékeket a hűtőszekrénybe, a hűtést nem igénylőket kamrába, jól szellőző, hűvös helyre - tenni. A zöldségeket, gyümölcsöket 10-15 Celsius-fokon, a húsokat, tejet viszont 5 Celsius-fok alatt kell tárolni - olvasható a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink