• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A nyelőcsőrák és a hosszú ideje fennálló, kezeletlen refluxbetegség

Egészségmagazin 2024.10.14 Forrás: Gasztroklinika
A nyelőcsőrák és a hosszú ideje fennálló, kezeletlen refluxbetegség

Fontos, hogy a gyomorégés tüneteinek észlelése esetén, a hatékony kezelés mielőbbi megkezdése érdekében gasztroenterológus szakorvoshoz forduljunk.

A refluxbetegség (gastrooesophagealis reflux, GERD) számos ember életminőségét rontja, és súlyos szövődménye is lehet: kezeletlenül az egyik legnehezebben gyógyítható és agresszív rákfajta, a nyelőcsőrák kialakulásához vezethet – mondja dr. Szász Norbert, a GasztroKlinika gasztroenterológus szakorvosa.

A betegség lényege, hogy a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ahol különböző kellemetlen tüneteket és szövődményeket idézhet elő. A visszaáramló gyomornedv speciális fehérjemolekulákat, úgynevezett citokineket szabadít fel, amelyek végül a nyelőcső falának gyulladásához és károsodásához vezetnek.  Az objektív diagnózishoz a GasztroKlinikán endoszkópiát alkalmaznak, amelynek során nyálkahártya-eltéréseket és nyálkahártya-károsodásokat vizsgálják

Mik a reflux leggyakoribb tünetei?

Gyomorégés: kellemetlen, életminőséget rontó érzés a has felső középső részétől a nyak felé húzódva érzékelhető.

Savas és/vagy keserű íz érzése.

Mellkasi fájdalom: mely előfordulhat együtt más tünetekkel vagy akár önállóan is.

A tünetek a nyelőcsövön kívüli szerveket is érinthetik, jó példa erre a hangszálak irritációja, mely miatt a hang érdesebbé, rekedtté válhat vagy kaparó érzés a torokban. Előfordulhat olyan tartós köhögés, ami nem kapcsolódik megfázáshoz vagy egyéb légúti fertőzéshez. A visszaáramló sav irritálhatja a gégét, gyulladást okozva, a sav károsíthatja a fogzománcot, ami fogérzékenységhez és egyéb fogászati problémákhoz vezethet. A visszaáramló gyomortartalom „gőzeinek” belélegzése ronthatja az asztmás tüneteket, vagy provokálhatja azokat. Mivel ez utóbbi jelek gyakran nem közvetlenül a gyomorégéshez kapcsolódnak, így nehezebb azonosítani ezeket a savas refluxbetegség tüneteként.

Kiket érint a savas reflux?

Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegség, a szakirodalmi adatok szerint a savas refluxbetegség a nyugati népesség 10-20%-ában jelentkezhet. Az egyének 20%-ának hetente, 7%-ának naponta jelentkezik panasza. Előfordulási gyakorisága az életkorral növekszik, bár döntő többségben a középkorúak észlelik a refluxos tüneteket. A nemek érintettsége között nincs lényeges különbség, így férfiakat és nőket ugyanolyan mértékben érintheti.

Mit kell tudni a savas refluxbetegség diagnosztizálásáról?

A GERD, vagyis a savas refluxbetegség diagnózisát a tünetek vetik fel, melyet endoszkópos vizsgálattal és/vagy pH-impedancia méréssel erősítenek meg. Amennyiben a választott terápia hatékonynak bizonyul, úgy nemcsak a kellemetlen tüneteket szüntetjük meg, hanem hosszabb távon súlyos szövődményeket is. A reflux betegség például nyelőcső szűkülethez vagy akár rákos megbetegedéshez is vezethet, a nyelőcsőrák egyik fő oka lehet a hosszú ideje fennálló, kezeletlen refluxbetegség!  Éppen ezért fontos, hogy a gyomorégés tüneteinek észlelése esetén a hatékony kezelés mielőbbi megkezdése érdekében forduljanak gasztroenterológus szakorvoshoz!

Nyelőcsőrák-megelőzés, korrekt diagnózis, terápia és életmódváltás!

A nyelőcsőrák-megelőzése fontos, dr. Szász Norbert szerint a GERD kezelésében a gyógyszeres terápia gyors és hatékony megoldást nyújt a tünetek enyhítésére és a nyálkahártya-károsodás kezelésére. Az életmódbeli és diétás változtatások pedig hosszú távon segíthetik az életminőség javítását. Az optimális eredmény érdekében ezek kombinációját javasolja, ám fontos, hogy a terápiát szakorvos segítse, irányítsa!

A témáról bővebben ide kattintva olvashat!