• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

A szénanáthás beteg öt típusa – Önre melyik illik?

Egészségmagazin Forrás: Budai Allergiaközpont Szerző:
A szénanáthás beteg öt típusa – Önre melyik illik?

A kezeletlen allergia rontja az életminőséget, és akár asztma is kialakulhat.

Pár tüsszögés, kis orrfolyás, szemviszketés, fura zavaró érzés a torokban – mit tesz, ha Önnél is jelentkeznek a szénanátha első jelei? Csak leszalad a közeli patikába egy recept nélkül kapható gyógyszerért? Esetleg előveszi a tavalyról maradt gyógyszereket és azokat elszedi? Tudatosan készül, naprakész az aktuális pollenhelyzetről, így pontosan tudja, hogy mire számíthat?

1. Az ignoráló
Évek óta szenved, az év egy adott szakaszában jelentkeznek a tünetei, így nagy valószínűséggel pollenallergiás, de erről egyszerűen nem vesz tudomást. Gyógyszerről, szteroid orrspray-ről hallani sem akar, inkább átvészeli azt a pár hetet – vagy hónapot – amíg az allergén növény virágzása tart.

Mire számíthat? Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a legrosszabb, amit tehetünk, ha semmilyen módon nem kezeltetjük az allergiát. Ez ugyanis nemcsak az életminőséget rontja – nappal is zavaró például az állandó orrfújás vagy éjjel az orrdugulás – de a kezeletlen allergia súlyosbodhat, újabb allergiák vagy akár asztma is kialakulhat.

2. Az öndiagnoszta
Leginkább az internetről és saját, esetleg ismerősök tapasztalataiból tájékozódik a betegségéről. Állítja, hogy az allergia nem komoly dolog, éppen ezért nem is fordít jelentősebb figyelmet rá. Ha a tünetei jelentkeznek, a patikából szerzi be a szükséges gyógyszereket.

Mire számíthat? Az allergia kezeléséhez pontosan ismerni kell a beteg tüneteit, hogy mire allergiás. Ehhez első lépésben allergiavizsgálatot kell végezni – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. Nincs két egyforma allergiás beteg, a személyre szabott kezelés során pedig egyaránt alkalmazunk vény nélkül is vényre kapható gyógyszereket. Az optimális kezelés érdekében, a tünetmentességhez tehát szükséges időnként az orvosi kontroll.

3. Az orrcseppfüggő
Ő az allergiás beteg egy speciális típusa. Lehet, hogy nemcsak pollenszezonban, hanem egész évben kínozza az állandó orrdugulás, de ennek nem tulajdonít különösebb jelentőséget. Gyors megoldást keres és talál is a vény nélkül beszerezhető, nátha esetén is használatos nyálkahártya lohasztó szer formájában. Akár havonta többet is elhasznál, éveken át, anélkül, hogy pontosan tudná, mi okozza az orrdugulást.

Mire számíthat? A recept nélküli, nátha esetén gyors segítséget nyújtó orrspray használata csak egy héten át javasolt, az előírt napi dózisban. Ennél tovább – különösen hónapokig, évekig – alkalmazva viszont akár az orrnyálkahártyát is tönkreteheti, szaglásvesztést vagy műtéttel kezelhető orrkagyló megnagyobbodást okozhat. Tartós orrdugulás esetén fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, mert akár lakáson belüli allergén – poratka – orrpolip vagy orrsövényferdülés is okozhatja. Ha valóban allergia áll a hátterében, akkor a hosszú időn át biztonsággal használható szteroidos orrspray felírása javasolt.

4. A tudatos
Évről évre konzultál allergológusával. Már az allergén növény virágzását megelőzően felkeresi kezelőorvosát, hogy a szükséges gyógyszereket beszerezze. Ha azokat nem érzi elég hatásosnak, vagy egyéb allergiás tünete jelentkezik, felkeresi orvosát, aki a tünetei függvényében módosítja a terápiát.

Mire számíthat? Odafigyelésének, jól beállított kezelésének köszönhetően képes kontrollálni a betegségét, pollenszezonban tünetmentes. A rendszeres orvosi kontroll biztosítja, hogy minden szokatlan tünet, változás idejében felismerésre és kezelésre kerül.

5. A hosszú távra tervező
Idegenkedik az évek óta tartó gyógyszerszedéstől, nem akar az évnek azonos szakaszában hónapokig több tüneti szert használni, vagy nem érzi azok hatását kielégítőnek. Tart az allergiás asztma megjelenésétől, vagy enyhe asztma esetén a súlyosbodásától. Gyermeke allergiás és az iskolában nehezére esik a tüneti szerek használata.

Mire számíthat? Az allergén immunterápia jelenleg az egyetlen, ami képes tartósan megszüntetni az allergiás szüneteket. Már gyermekkortól alkalmazható, a hatóanyag a szájnyálkahártyáról szívódik fel, ehhez naponta egy alkalommal kell a nyelv alá cseppenteni, vagy a tablettát a nyelv alá helyezni. A kezelés alatt a beteg szervezete hozzászokik ahhoz az anyaghoz, amely korábban a tüneteit okozta, így végül az allergiás tünetei nem jelentkeznek. A teljes kezelés ideje három év, de már az első évben jelentős javulásról számolnak be, akik elkezdték.

Legolvasottabb cikkeink