• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Szívünk Napja a statisztika tükrében

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Közel tizenötezer látogató, több mint tízezer szűrés, ez az idei év mérlege.

Igazi sikertörténet a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésébe a Városligetben megtartott Szívük Napja. Közel tizenötezer látogató, több mint tízezer szűrés, ez az idei év mérlege. A lelkes résztvevők és a programhoz csatlakozó hírességek, valamint sztárfellépők egyaránt a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése mellett tették le voksukat - összesítették az idei számokat és tapasztalatokat a szervezők.

A Szívünk Napja rendezvény missziója a szív egészségének támogatása, felhívva a lakosság és az egész ország figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, a rizikófaktorok karbantartására, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére. A szervezők különös figyelmet szenteltek idén a legkisebbekre.

A játék és szórakozás mellett az egészségtelen életmód következtében megjelenő szív-és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorainak megismertetése hangsúlyos szerepet töltött be a színpadi műsorban. Mint köztudott, minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest itthon jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról.

Az elmúlt 10 évben a túlsúlyos gyermekek száma két és félszeresére emelkedett, minden negyedik 7 éves gyermek súlyfelesleggel küzd. Az egészségtelen életmódot folytató nebulók 80 százalékkal nagyobb eséllyel válnak elhízott felnőtté, akiket különösen veszélyeztetnek a szív- és érrendszeri betegségek. A mielőbbi egészséges életmódra nevelés elengedhetetlenül fontos, ahogy azt az idei szlogen is jelképezi, csak egészséges gyermekből válhat egészséges felnőtt.

Mindenkinek oda kell figyelnie rizikófaktoraira és nem szabad elfelejteni, hogy a szűrővizsgálat életet menthet. A vérnyomás tekintetében a 140/90 Hgmm-es érték elérésére kell törekedni, míg a vércukorszint 5,5, a koleszterinszint 5 mmol/l-es értéke a mérvadó. Szakemberek szerint érdemes követni a mediterrán diéta előírásait. Ennek értelmében, naponta legalább 30-40 dkg gyümölcs vagy zöldség fogyasztása, valamint a sószegény étrend betartása kifejezetten jótékony hatású a szív- és érrendszerre.
Az előzetesen feldolgozott statisztikai adatok tükrében kijelenthető, hogy a szűréseken résztvevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezelteti magát, akkor néhány év múlva szívinfarktus, netán a stroke fenyegetheti.

A vizsgálatok során kiderült, hogy az emberek közel 55%-ának magas a vérnyomása, 18%-uknak emelkedett, ugyanakkor 26%-uk mondhatja el magáról, hogy optimális értékkel éli az életét,
Ugyanakkor a nők 22 százalékának emelkedett a koleszterinszintje, míg a férfiaknál ez az érték meghaladta a 30 százalékot. A cukorszint pedig mintegy 9 százalékuknál volt magasabb a megengedettnél. A dohányzást tekintve, a férfiak 44 százaléka, míg a nők mindössze 22 százaléka fújja nap, mint nap a füstöt.

A szűrővizsgálatok során arra is fény derült, hogy a résztvevők 70%-a túlsúlyos, míg 62%-uk nem végez rendszeres testmozgást. A nők jobban odafigyelnek az egészségükre, hiszen a megkérdezettek 67 százaléka jár el rendszeresen szűrővizsgálatra a férfiak esetében mindössze 33 százalék az, aki évente felkeresi orvosát.

Mindemellett egy frissen közzétett nemzetközi tanulmány rámutatott, hogy a nők körében Európa szerte vezető halálok a szív-és érrendszeri megbetegedés, annak ellenére, hogy 2012-re 42%-ról 40%-ra esett vissza az ilyen okból bekövetkezett halálozások aránya. A javuló tendenciát nagymértékben elősegítette az a nemzetközi megmozdulás, melynek jegyében idehaza is sztárok álltak a szív egészségéért kampányoló Szívünk Napja mellé.

Az idei rendezvényen Wolf Kati, Oroszlán Szonja és Radics Gigi a Szív dalával kápráztatta el a közönséget. A Pirosban a nőkért mozgalom himnuszát közösen énekelték el a közönségnek. Ezzel is szerették volna felhívni a figyelmet a nőket veszélyeztető keringési betegségekre. Mindhárman közvetetten érintettek, hiszen ma Magyarországon nincs olyan család, aki ne gyászolna egy édesanyát, testvért vagy nagymamát szív- és érrendszeri betegség miatt.

Vastag Tamás idén leváltotta testvérét. A szívhez szóló koncertje előtt, a közönséggel és Győrfi Pál OMSZ szóvivővel közösen szívvel–lélekkel gyakorolta az újraélesztést. Mint mondotta nagyon fontosnak tartja, hogy mindenki tudja, mit kell tennie, hiszen ez által sok embert meg lehet menteni. Ő is fontosnak tartja, hogy, ha kell, tudjon segítséget nyújtani. A rendszertelen életmód miatt nehezen tud odafigyelni az egészségére, sok vizet iszik, és amikor hazautazik édesanyja egészséges ételekkel, sok zöldséggel és gyümölccsel kedveskedik neki – tette hozzá.

A jó hangulatú bemutató sikeres volt, s reméljük a színpad előtt összegyűlt hölgykoszorú az újraélesztés technikáját is megjegyezte, miközben minden bizonnyal szívesen cseréltek volna a lélegeztetésre szoruló betegként szolgáló babával. A fiatal énekes a bemutató után fergeteges hangulatot varázsolt a Városligetbe, ahogy a színpadról lejött és a tömeg közepén táncolt rajongóival.

A kilátogatók igazán otthon érezhették magukat, hiszen Barátok Közt tölthettek el egy kis időt, ugyanis a népszerű sorozat szereplői is ott voltak a Szívünk Napján, kardiológusok közreműködésével segédkeztek a szűrésben ezzel is érzékeltetve, hogy a szívükön viselik a rajongóik egészségét. Ők is részt vettek a vizsgálatokon, ezzel is példát mutatva az embereknek és felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés.

Rékasi Károly vezénylésével és a Barátok Közt híres színészei segítségével több száz fogadalmat jelképező lufi engedtek a magasba. A közönség között szétosztott léggömbök egy- egy embert, azoknak egy-egy vágyát, álmát szimbolizálták. Mielőtt mindenki elengedte volna a piros ballont, csöndben kívánt és figyelte, hogy a sok lufi lassan néhány pont maradt csupán, míg végleg el nem tűnt a kék égbolton.

Az idei rendezvényen látványkonyhával is készültek a szervezők, amelynek keretén belül a kilátogatóknak két sztárszakács mutatta be, hogyan főzhetünk egyszerűen és egészségesen.

Ahogy sötétedett a szokatlanul hideg őszi napon egyre többen gyűltünk össze a Városligetben. A nagy tömeg ellenére, sokszor fájó csönd ült a térre, miközben a zenekar tagjai és az egykori frontember kardiológusa, Prof. Dr. Merkely Béla közösen emlékeztek meg Bódi László Cipőről. Mindenki szíve egyszerre dobbant, ahogy az éj sötétjét néma csöndben világítottak be a Cipőért gyújtott gyertyák.

Bizonyára nem csalódtak azok, akik szántak egy kis időt arra, hogy törődjenek magukkal és kilátogattak a Városligetbe, ahol mindenki szórakozva tanulhatta meg, hogy hogyan élhet egészségesen.

Legolvasottabb cikkeink