• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szoptatás számos betegség ellen véd

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A szoptatás támogatás alapvető primer prevenciós tevékenység és az egyik legköltséghatékonyabb egészségügyi intézkedés.

A szoptatás fontosságát számos nemzetközi szakmai grémium hangsúlyozza. A WHO/UNICEF a szoptatást támogató nemzeti bizottságokat a szoptatás védelme, elősegítése és támogatása szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja, mellyel a 6 hónapig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya a jelenlegi globális 38 %-ról 50 % felé emelhető 10 éven belül. A WHO/UNICEF az 1990-ben kiadott és 2005-ben megerősített Innocenti Kiáltványban szólította fel a kormányokat a szoptatás támogató nemzeti bizottságok életre hívására és a bababarát ellátás elterjesztésére.

A szoptatás támogatás alapvető primer prevenciós tevékenység és az egyik legköltséghatékonyabb egészségügyi intézkedés. A szoptatás sokirányú gazdasági előnnyel jár a szülészeti intézmény, a családok, a munkaadók és az egész nemzet számára. A szoptatás számos betegséggel szemben védelmet nyújt mind a gyermek (légúti- és emésztőrendszeri fertőző betegségek, allergia, elhízás, cukorbetegség, stb.), mind az anya (emlőrák, petefészekrák, stb.) esetében, ami legtöbb esetben arányos a szoptatás időtartamával. A szoptatás fontos az anya és gyermek lelki egészsége szempontjából is.

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) 2005. március 24-én alakult újra az akkori Egészségügyi Minisztérium, a WHO, az UNICEF és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet közreműködésével és az idén ünnepli működésének 10-ik évfordulóját.

A bizottság fő feladatai és tevékenysége közé tartozik a szakmai és civil szervezetek, továbbá az anyák és csecsemők ellátásában résztvevő valamennyi egészségügyi szakember tevékenységének összehangolása a szoptatás védelme, elősegítése és támogatása érdekében. Az anyatejes táplálásra és a korszerű csecsemőtáplálásra vonatkozó dokumentumokat készít, illetve a külföldi szakirodalomból adaptál a szakemberek és családok számára a nemzetközi gyakorlatot, a WHO, az UNICEF és az EU idevonatkozó irányelveinek figyelembevételével. A Bababarát Kórházakat évente egy alkalommal két felmérőbiztos a helyszínen monitorizálja és szükség esetén konzultációt tart. 2005-ban Magyarországon 7 “Bababarát" Kórház működött, számuk jelenleg 17, ami azt jelenti, hogy a szülészeti intézmények közel 20%-a „bababarát". (lásd a listát a cikk végén!)

Saját honlapot hozott létre az SZTNB: www.sztnb.hu, melyet folyamatosan fejlesztenek az édesanyák, a kórházak és a bababarátságot támogató intézmények segítésére és támogatására. A Bababarát Kórházak számára szakmai anyagokkal ellátott honlapot készítettek http://bababarat.sztnb.hu, és létrehozták a bababarát kórházak levelezőlistáját.• Felméri az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének kérdéskörét és javaslatokat fogalmaz meg a Kódex jogi rendezésére és hazai jogszabályba foglalására.

Szoptatás számokban:

Magyarországon évek óta az anyák 98%-a elkezdi a szoptatást. A védőnők által folytatott adatgyűjtés alapján 2012-ben a csecsemők 53.9%-a szopott kizárólag betöltött 4. hónapos, és 36.1%-a betöltött 6 hónapos koráig. 1 éves koruk betöltése előtti napon szoptatottak számaránya: 37,5%. Európában a 3 hónapos kizárólag szoptatott csecsemők aránya egy 2010-es felmérés szerint nem éri el az 50%-ot.

2007-es adat szerint Európában a csecsemők 20-80%-a kap valamennyi anyatejet betöltött 6 hónapos korában, ami azt jelenti, hogy 20-80%-uk már egyáltalán nem szopik. Magyarországon 6 hónapos korban a csecsemők 96,5%-a kap valamennyi anyatejet, 1 éves korban pedig még a csecsemők 37,5%-a szopik, tehát Magyarország a sok szoptatást támogató teendő mellett jobban áll a szoptatás területén, mint az európai országok nagyobb része.

„Bababarát " Kórházak listája

Budapest – Fővárosi Önkormányzat Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet Debrecen - DE OEC, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Dombóvár - Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht.
Esztergom - Vaszary Kolos Kórház
Győr - Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Kazincbarcika - DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft.
Miskolc – B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Salgótarján - Szent Lázár Megyei Kórház
Ózd – Ózd Város Önkormányzat, Almási Balog Pál Mátrix Kórház Pécs – PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Siófok - Siófok Város Kórház - Rendelőintézet
Szolnok – Jász –Nagykun - Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézet
Zalaegerszeg - Zala Megyei Kórház Vác – Jávorszky Ödön Városi Kórház
Miskolc – Misek Nonprofit Kft. – „Semmelweis" Kórház Eger- Markhot Ferenc Kórház;
Ajka- Magyar Imre Kórház