• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A tartós köhögés hörgőgyulladást is jelezhet!

Egészségmagazin 2021.09.29 Forrás: Tüdőközpont
A tartós köhögés hörgőgyulladást is jelezhet!

A 3-8 hétnél tovább tartó köhögést reflux, asztma, COPD, szívelégtelenség is kiválthatja, de hörgőgyulladás tünete is lehet.

Az elhúzódó köhögés súlyos betegségekre figyelmeztethet, ezért, ha ilyet tapasztalunk, orvoshoz kell fordulni! A hónapok óta tartó, produktív köhögés krónikus hörgőgyulladás tünete is lehet, melyről dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa számolt be részletesebben.

Elhúzódó köhögés – sok kiváltó oka lehet

Ha a köhögés három-nyolc hétnél tovább is fennáll, elhúzódó köhögésről beszélünk. Jelentkezhet légúti fertőzés maradványaként, de több betegség, például reflux, asztma, COPD, szívelégtelenség is kiválthatja, vagy krónikus hörgőgyulladás tünete is lehet.

A krónikus hörgőgyulladás tünetei

A hörgőgyulladás a hörgőket érinti, de rendszerint a légcső gyulladásával is együtt jár. Hörgőgyulladás esetén a hörgők falát bélelő nyálkahártya gyullad be, a hörgők fala megvastagszik, a váladéktermelés fokozódik, megjelennek a jellemző tünetek. A hörgőgyulladás lehet akut, rendszerint vírusos eredetű, ilyenkor általában egy hét - tíz nap alatt elmúlnak a tünetei.

A krónikus hörgőgyulladás esetén azonban a produktív, váladékképződéssel kísért köhögés legalább három hónapja fennáll, és a panaszos időszak legalább az elmúlt két évben ismételten jelentkezett. Ilyen esetben a kialakulásában nem vírusfertőzés, hanem a hörgők nyálkahártyájának tartós irritációja és gyulladása játszik szerepet. Ennek legfőbb oka a dohányzás, vagy a szennyezett levegő tartós belélegzése, például munkahelyi környezetben. De kialakulhat akkor is, ha valakinél többször ismétlődően egymást követik az akut hörgőgyulladásos megbetegedések.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha nyolc hétnél tovább tartó köhögés jelentkezik, akár száraz, vagy hurutos, váladékkal kísért, mindenképp indokolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Az elhúzódó panaszok mellett fokozott a légúti megbetegedések kockázata, ugyanis a tüdőkben folyamatosan jelenlévő, lerakódott váladék további bakteriális fertőzésekhez biztosít kedvező körülményeket.

A krónikus hörghurut emellett a krónikus obstruktív légúti betegség, a COPD egyik típusa is. Erről a betegségről tudjuk, hogy habár jelenleg nem gyógyítható, de kezelhető. Idejében felismerve az állapotromlás lelassítható, a betegek életminősége jelentősen javítható, a kivizsgálást ezért sem javasolt halogatni.

Legolvasottabb cikkeink