• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A téli hónapokban is szükségünk van a szabadban töltött időre

Egészségmagazin 2022.11.16 Forrás: Weborvos
A téli hónapokban is szükségünk van a szabadban töltött időre

Téli mozgással megelőzhető a szorongás, a depresszió, a levegőn eltöltött idő után a legtöbben jobban alszanak.

Amikor télen beköszöntenek a mínuszok, sok ember bezárkózik az otthonába, és szinte csak akkor jön ki a melegből, amikor az feltétlenül szükséges. Ez viszont hatalmas hiba, mert testi és lelki egészségünk szempontjából télen is szükségünk van a szabadban eltöltött időre, valamint az aktív testmozgásra. Mutatjuk is, hogy miért!

Hidegben is használjuk a kertet

A természetben töltött idő minden évszakban kiemelten fontos, nincs ez másként télen sem. A friss, oxigénben dús levegő jót tesz a szervezetnek – ez egyértelmű. Télen azonban nehezebb a dolgunk, hiszen repkednek odakint a mínuszok, amelyekkel sokan nehezen barátkoznak meg. Pedig a friss téli levegő, illetve az abban elvégzett bármilyen mozgásforma pozitívan hat az ember kedélyállapotára – ezzel megelőzhető például a szorongás, a depresszió kialakulása. Azt is kimutatták, hogy a levegőn eltöltött idő után a legtöbben jobban alszanak, ami szintén alapvető akkor, amikor az egészséges életmódot próbáljuk elérni. A pihentető alvásnál kevés fontosabb dolog létezik ugyanis a szervezetünk egyensúlyban tartásához.

De mit lehet csinálni az udvaron a legnagyobb hidegben? Furcsának tűnhet, de ugyanazt, mint nyáron! Nem viccelünk: szinte mindent megvalósíthatunk abból, amit a meleg időben szeretünk a kertben, csak éppen megfelelően fel kell öltözni a kinti léthez. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kertes házban élünk, mindenképpen használjuk a füves részt az év minden szakában, így télen is. Ugyanúgy elfogyaszthatunk ilyenkor egy italt, a télhez igazodva például forró teát vagy kávét egy kerti asztal mellett ücsörögve, a feladat csupán annyi, hogy tegyünk valamit a fenekünk alá, ha leülünk, illetve védjük a derekunkat a hűvös időjárás és a felfázás ellen. Szintén használhatóak a napozóágyak, ám nem feltétlenül bikiniben, hanem például egy síruhába beöltözve, közben az arcunkat napoztatva. A D-vitamin bevitelére nincs is jobb módszer, az pedig többek között segít az erősebb csontok elérésében, az izomfunkciók javításában, a cukorbetegség és a rák kockázatának csökkenésében, de javítja a szervezet védekezését a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben is!

Mire jó még télen a szabadban végzett testmozgás?

Kezdjük azzal, hogy nem kell feltétlenül kemény edzésre, esetleg hosszú távú futásra gondolni, elég egy laza séta, vagy éppen a havas időben egy kiadós szánkózás a gyermekkel. Ilyenkor erősödik az immunrendszerünk, javul a vérkeringésünk, ezek pedig egyértelműen hozzájárulnak általános egészségügyi állapotunk fenntartásához, olykor javulásához. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ha alaposan beöltözve végzünk testmozgást, biztosan több kalóriát égetünk el, mint egy hasonlóan intenzív nyári edzés alkalmával.

A tél egyébként sötétebb időszak, ezt tudja mindenki, nem véletlenül esnek bele rengetegen az ilyenkor beköszöntő általános szomorúságba, depresszióhoz közeli állapotba. Mivel a sötétség, a fagyponthoz közeli vagy az alatti hőmérséklet, valamint az esetleges csípős szél sem lélekemelő a legtöbbek számára, ezek a körülmények nem tesznek jót a hangulatunknak. Ám ennek ellenére sem szabad bezárkózni a mínuszok elől, meg kell próbálni ilyenkor is megtalálni a kiutat: azaz azt a mozgásformát, amelyet ilyen esetben is elvégezhetünk a szabadban. Ez lehet a már említett családi szánkózás, kutyasétáltatás, hógolyócsata, esetleg hólapátolás – a lényeg, hogy mozduljunk meg, szívjunk egy kis friss levegőt, találkozzunk a napfénnyel, tapasztaljuk meg a környezetünket. A testünk és a lelkünk is hálás lesz majd ezért!

Legolvasottabb cikkeink