• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A téma tabu, de legalábbis kellemetlen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A június végi Kontinencia Hét keretében az ország több pontján szűrőkamionokban is várják a "rejtőzködő" betegeket.

A Nemzetközi Kontinencia Társaság először 2009-ben hirdette meg a Kontinencia Nemzetközi Hetét. A kezdeményezéssel az inkontinens betegek helyzetére és magára az inkontinenciára mint problémára kívánják felhívni a figyelmet.

A Magyar Kontinencia Társaság 2005-ben alakult azzal a céllal, hogy összehangolja azoknak az orvosoknak (urológus, nőgyógyász, rehabilitációs szakember, neurológus, gerontológus, családorvos), fizioterápiával foglalkozó szakembereknek és nem utolsósorban ápolási feladatokat ellátó szakdolgozóknak a munkáját, akik sokat tehetnek a vizelet- és székletinkontinenciában szenvedők felkutatásában és ellátásában, életminőségük javításában. Az Inko Fórum pedig katalizátor szerepet vállal az inkontinencia témájának megismertetésében a szakma és a lakosság körében, az inkontinencia ellátás helyzetének megerősítésében a döntéshozók felé.

A szervezet 1996-ban jött létre azzal a céllal, hogy összefogja a vizeletinkontinencia problémakörének általános kérdéseit, segítő kezet nyújtva ezzel a gyógyító kollégáknak és a még „rejtőzködő" páciensek százezreinek és az őket ápoló hozzátartozóknak egyaránt többek között az ingyenesen hívható 06-80-630 007 telefonszámon.

Jóvoltukból inkontinenciaszűrés is található azon az egészségügyi szűrő kamionon, mely az országot járja és mindenki számára ingyenes állapotfelmérést biztosít.

A kamion következő állomásai és helyszínei:
Rendezvény: McDonald’s Egészségnap
Időpont: 2010. június 20. 8.30-16.00-ig
Helyszín: Győr, Pápai út 2856/3.

Rendezvény: MESZK Szakdolgozói Konferencia
Időpont: 2010. június 24-25. 8.30-16.00
Helyszín: Kecskemét, Deák Ferenc tér 1. (Erdei Ferenc Művelődési központ)

Rendezvény: Víz-, Zene-, Virág Fesztivál
Időpont: 2010. június 26-27. 9.30-19.00-ig
Helyszín: Tata, Vár alja utca (Cifra Malom)

Rendezvény: Unilever Egészségnap
Időpont: 2010. június 28. 6.30- 17.00-ig
Helyszín: Nyírbátor, Táncsics út 2-4.

Fogalmak:

Kontinencia – Vizelet- és széklettartás képessége.

Inkontinencia – Létezik vizelet- és székletinkontinencia. Az inkontinencia olyan akaratlan vizelet- és/vagy székletvesztés, amely rossz helyen és rossz időben következik be. A mennyiség az egészen csekélytől a jelentősig változhat.

Stressz (enyhe) inkontinencia – Csupán néhány csepp vizelet örül, pl. köhögéskor, tüsszentéskor. Nincs köze a stresszhez (idegeskedéshez), a kifejezés itt nyomás értelemben használatos. A stressz inkontinencia kezelhető legjobban gáti tornával. Számos speciális, támogatott gyógyászati segédeszköz létezik (pl. betétek), melyek segítségével „láthatatlanná tehető" a probléma.

Késztetéses (urge) inkontinencia – Gyakori, akaratlan késztetéses, parancsoló vizelés inger. Hólyag túlműködésről van szó, ami nem mindig jár vizeletvesztéssel.

Túlfolyásos inkontinencia – A hólyag nem tud kiürülni és a kapacitása feletti vizelet távozik cseppekben. Gyakori prosztata betegeknél.

Súlyos inkontinencia – Már fekvő helyzetben is elcsöpög a vizelet, illetve a beteg egyáltalán nem tudja kontrollálni a vizelet és széklet ürítését. Ezek a betegek nagy részt hospitalizálva (kórházakban, idős otthonokban élnek) vannak.

Hogyan őrizhető meg a kontinencia?

Folyadékfogyasztás

Fogyasszunk elegendő folyadékot, lehetőleg szénsav- és cukormentes italt, például vizet, teát, levest! Igyon naponta legkevesebb 1-1,5 litert, de meleg időben, vagy ha az átlagosnál többet mozog, akkor még többet. A folyadékfogyasztás csökkentése nem megoldás a vizelettartási panaszokra, sőt, ettől a vizelet töményebb lesz, és ez további megbetegedéseket idézhet elő.

Körültekintő táplálkozás és könnyed székletürítés

Az idült székrekedéssel együtt járó, erőltetett hasi préselés, erőlködés a medencefenék izmait is megterheli, és, évek múltával, a vizelettartási képességet is veszélyezteti. Előzze meg az izmok terhelését és sok kellemetlenséget okozó székrekedés kialakulását. Ennek érdekében fogyasszon sok rostos ételt, friss és aszalt gyümölcsöt, gabonapelyhet és tejtermékeket! Egyen rendszeresen főtt ételt, és ne hűtse le nagyon elfogyasztandó italait. Megfigyelések alapján ez ugyanis keményíti a székletet.

Testúlyellenőrzés

A tartósan viselt súlyfelesleg és a hirtelen elhízás is komoly veszélyeztető tényező, gyakori velejárója a vizelettartási panasz. A túlsúly ugyanis igénybe veszi az izmokat, így a medencefenékre is nagyobb teher hárul. Kontinenciája megőrzése érdekében figyeljen ideális testsúlya állandóságára!

A dohányzás mérséklése

A dohányzás súlyosan károsítja egészségünket, a szervezetünkbe kerülő mérgező anyagokkal. Kedvezőtlen mellékhatása többek között a rendszeres krákogás, köhögés, amely rontja a medencefenék izmainak állapotát, és enyhe vizeletvesztéssel járhat. A dohányzás abbahagyásával csökkenthetjük a köhögés okozta vizeletcsepegés mértékét és gyakoriságát.

Kényelmes viselet

A túl feszes öltözet (szoros nadrág, alsónemű), nem csupán a külső nemi szervek, hanem a vizelet visszatartási képességünkért felelős gátizmok vérkeringését is korlátozhatja. Viseljen kényelmes, rugalmas alsó ruházatot! Nadrágvásárlásnál, például arra is figyeljen, hogy a kiválasztott ruhanemű
szorítja-e ülő helyzetben.

Megfelelő testedzés

A nehéz fizikai munka, a divatos erőgépek, az ugrálós aerobic, a túlzott sportolás a medencefenék izomzatát károsan megterhelheti. A vizelettartási panaszokkal élők válasszák a jógát, az alakformáló tornát, a pilates órákat és a gyaloglást. A medencefenékizmok erősítéséhez mindenkinek ajánlott a rendszeres gátizomtorna.

Egyenes, könnyed testtartás

A medence helyes beállításával megelőzhető a hasi szervek előreesése és a szalagok megnyúlása. Testtartásunkra figyeléssel elősegíthetjük vizelettartási képességünk tartós megőrzését, ráadásul gerincünk, nyakunk, vállaink és derekunk fájdalmait is elkerülhetjük.