• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A tüdőrák nagy mértékben életmódhoz köthető

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Nem sikerült a női tüdőrák aggasztó, gyorsan növekvő trendjét megtörni.

Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok, évente közel 10.000 ember haláláért felelős. Nem sikerült a női tüdőrák aggasztó, gyorsan növekvő trendjét megtörni és évről évre egyre több nőt öl meg a tüdőrák, a férfiak esetében is csak lassú javulás észlelhető. Elfogadhatatlanul magas az aktív életkorúak megelőzhető halálozásának aránya mindkét nemben.


A tüdőrák jelentős mértékben életmódhoz kötődő és ezért megelőzhető daganatféleség. Kiemelten fontos életmód tényező a dohányzás, a betegek 85 százaléka dohányos vagy évtizedeken keresztül dohányos volt. A dohányzás elkezdésének egyre fiatalabb korosztályra tolódásának szomorú következményeként látszik az, hogy szaporodik a 40-50 éves korosztályban észlelt tüdőrákos esetek száma. Rák megelőzésként az életmódi tényezőkből ezért a dohányzás abbahagyása kiemelt jelentőségű, melyhez számos segítség hozzáférhető. Így a tüdőgondozóhálózatban egyéni és csoportos dohányzás leszokás támogatási programok vehetőek igénybe és az Országos Dohányzás Leszokástámogató Módszertani Központ részeként működik a telefonos tanácsadó program, mely az ingyenesen hívható 06/80/44-20-44 zöld számon elérhető. A dohányzás abbahagyása már a leszokás utáni első évben számos pozitív hatással bír, s a leszokást követően évről évre csökken a tüdőrák kialakulásának a valószínűsége is.


A rendszeres aktív fizikai mozgás és az egészséges, sok zöldség gyümölcsfogyasztással járó életmód másik két tényező, ami segít a rák megelőzésben.


A tüdőrák felismerése korai szakban nehéz, sokáig nem okoz panaszt, tünetet és gyakran csak előrehaladott stádiumban kerül felfedezésre. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben HUNCHEST néven folyik hazánkban az a vizsgálat, amely a magas rizikójú egyének bevonásával az alacsony dózisú mellkas CT-, illetve a digitális tomoszintézis alapú tüdőrák szűrés hatékonyságát vizsgálja a betegség korai felismerésében.


A tüdőrák holisztikus megközelítése magába foglalja a megelőzést, a korai diagnózist, a komprehenzív tüdőrák ellátást. A betegséggel kapcsolatosan az elmúlt években olyan új kutatási eredmények vannak, amelyek az eddigieknél hatékonyabb kezelési lehetőségeket eredményeztek és ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy ezt a daganatot is krónikus betegséggé lehessen tenni. Az új, hatékony kezelési módok hozzáférhetővé tétele, a támogató kezelések megfelelő alkalmazása, a palliatív ellátás fejlesztése mind olyan terület, melyen hazánkban is folyamatos az előrelépés.


Magyarország elköteleződött az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által koordinált küzdelemben, és célul tűzte ki a nem fertőző krónikus megbetegedések, köztük a daganatos betegségek 25 százalékos csökkentését a következő években, amit csak szoros együttműködéssel, összefogással, egyéni elköteleződéssel lehet megvalósítani.