Nem táplálkozási hiba okozza a vastagbél daganatot, de az étrendi tényezők befolyásolják a kockázatot.
Az leszögezhető, hogy nem táplálkozási hiba okozza a vastagbél daganatot, de az is valószínű, hogy az étrendi tényezők befolyásolják a kockázatot. A rostszegény étrend növeli az esélyt, mivel egyrészt lassítja a bélmozgásokat (tehát a rákkeltő anyagokkal történő érintkezés idejét növeli), másrészt hátrányosan befolyásolja a bélflórát. A húsok rendszeres bőséges fogyasztása emeli a rákkeltő epesav-származékok mennyiségét a bélben.
A vegetáriánus étrend és a vastagbélrák kockázatának kapcsolatát régóta vizsgálják. A korábbi eredmények vitatottak voltak, mert a vizsgálatokba beválasztott betegek döntően középkorúak voltak. Felmerült, hogy a korábban (egészen fiatal korban) elkezdett vagy az egész életen keresztül tartott vegetáriánus diéta esetleg más eredményeket mutathat. Ennek oka az lehet, hogy a későbbi daganatos folyamatot elindító genetikai elváltozások életünk első-második évtizedében keletkeznek. Ezen genetikai változás következtében jóindulatú béldaganat (úgynevezett polip) fejlődhet az élet 4.-5. évtizedében, melyből 1-2 évtizeddel később rák alakul ki.
A 2007 májusában tartott Amerikai Gasztroenterológiai Kongresszuson Yogesh M. Shastri és munkatársai (J.W. Goethe Egyetemi Kórház, Frankfurt, Németország) ismertették érdekes tanulmányukat. Ők az élethossziglan tartott vegetáriánus diéta (a Hinduk vallási okokból tartják a lakto-vegetáriánus étrendet – tehát csak tejet fogyasztanak a zöldségek, gyümölcsök stb. mellett) hatását vizsgálták a vastagbélrák rizikója tekintetében Indiai emberekben.
Az összes résztvevő adatait (diéta, életkor, nem, testsúly stb. egy adatbázisban rögzítették és követték 5 éven át. A csoport 27%-a vallási okokból biztosan egész addigi életén át és továbbra is vegetáriánus étrendet tartott. A statisztikai analízis alapján igazolódott, hogy a vegetáriánus étrendet tartót között jelentősen kevesebb vastagbélrákos eset fordult elő. A lakto-vegetáriánus étrendet a szerzők elfogadhatónak tartják, mivel a tej komplex táplálék a vas-és a C-vitamin beviteltől eltekintve, tehát ezeket pótolni kell. Megjegyezték, hogy a B12-vitamin és a fehérje bevitel a tej és a szója segítségével megoldott. Az Indiai vegetáriánus étrend speciális elemeinek vizsgálatát további célul tűzték ki.
Különösen izgalmas a fokhagyma és a curcuma szerepe, melyeket rákmegelőzőnek tartanak.