• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A versek lenyomják a magas vérnyomást?!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Versekkel próbálják csökkenteni az országúti stresszt, a magas vérnyomás világnapján.

A magas vérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb krónikus betegség, amelytől világszerte egymilliárd ember szenved. Magyarországon a felnőtt lakosság 18-25%-ának, a 60 év felettiek 61,4%-ának magas a vérnyomása. Kutatások szerint a magas vérnyomás veszélyes lehet az autós közlekedésben is. Egy új  figyelemfelhívó kampány erre szeretné felhívni a figyelmet.

Egy brit kutatók által készített felmérés szerint akár 60 százalékkal is megemelkedhet a dugókban ülő sofőrök stresszhormon szintje. A nagyobb feszültség rövidebb távon balesetveszélyt okozhat, hosszabb távon káros lehet az egészségre. Egy magyar  karitatív akció sajátos kampányba kezd a feszültség csökkentése érdekében. Rövid Ady, József Attila idézetek kerültek fel egy autó oldalára. Így a piros lámpánál néhány másodpercre, de a dugóban, akár egy órán át is szemünk előtt lehet egy-egy értékes irodalmi idézet.

Az autós kampány az első pillanatban meghökkentőnek hallatszik, ám több kutatás is bizonyítja a művészetek hatását. Ezzel kapcsolatban a stockholmi Ersta Sköndal Egyetemen hónapokig tartó kísérletet végzetek. Négy hónapon keresztül egy húszfős csoport gyűlt össze az intézményben, hogy különböző műalkotásokról beszélgessenek. Az eredmény pozitív volt. Britt-Maj Wikström svéd kutatónő szerint: a páciensek hozzáállása fokozatos javulásnak indult, és egyre kreatívabbá váltak. Ezzel párhuzamosan a vérnyomásuk normális lett. A szakértő úgy véli, ez a vizsgálat  is azt bizonyítja, hogy a művészetről való beszélgetés, eszmecsere nem kizárólag a lelket nyugtatja meg, hanem olyan betegségek gyógyításában is segít, mint a magas vérnyomás és a székrekedés.

A Sütibank elnevezésű figyelemfelhívó akció, ezzel a  kampánnyal az autósok figyelmét arra szeretné felhívni, hogy kezeletlen, orvosilag nem felügyelt magas vérnyomással veszélyes autóba ülni. De arra is rá szeretnének mutatni, hogy A 140/90 alatti vérnyomás eléréséhez hozzájárulhat az irodalom, a képzőművészet is.

A Sütibank egyébként a Ford terepjáróval olyan falvakba visz május 17-én, a magas vérnyomás világnapján szív alakú édességeket, ahol meglehetősen sok idős ember él és az orvosi ellátás igen hiányos. Ezzel az akcióval az ötszáz fő alatti lakosú,  kistelepülésekre és az ott élőkre szeretné felhívni a figyelmet a karitatív akció.

Legolvasottabb cikkeink