• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Adós vagyok a zöld hályog gyógyításával

Lapszemle 2018.12.28 Forrás: nepszava.hu
Adós vagyok a zöld hályog gyógyításával

Huszonnyolc szabadalom van a nevem alatt, mind az ultrarövid impulzusok szemészeti alkalmazásáról.

Akár 160 százalékos „sasszemlátást is okozhat” az az eljárás, amelyet Juhász Tibor fizikus dolgozott ki. A Népszava készített interjút a professzorral.

Megdobban az ember szíve, ha magyar tudós a Nobel-díj átadásáról érkezik Budapestre. Miben segítette Gérard Albert Mourou munkáját, aki önnek mondott köszönetet, amikor átvette a Nobel-díját?

– Miután Szegeden átvetettem a doktori címet, 1987-ben a rochesteri egyetem ösztöndíjasa lettem, ahol a Lézerenergetikai Intézetben Gérard lett főnököm. Sok évig voltunk kollégák. Kezdetben egy részecskegyorsítón dolgoztunk, értünk is el eredményeket.

Fizikus létére hogyan keveredett szemészeti alkalmazások közelébe?

– Valahol ezt is Gérardnak köszönhetem. Volt egy kis cége még Rochesterben, ahol esténként dolgoztam, leginkább a család tisztességes megélhetése miatt, de tanultam is belőle sokat. Eladtak egy berendezést egy startup-cégnek, amely szemészeti lézereket akart építeni, de nem ment. Felhívtak, nézzem meg. Elautóztam San Diegóba, estére minden működött. Olyan boldogok voltak, hogy rögtön állást ajánlottak. Ragaszkodtam az egyetemhez, de a szabadidőmben a konzulensük lettem.

A Nobel-díjas szikra kipattanására emlékszik?

– Egyszer vasárnap hajnali ötkor megcsörrent a telefonom. Gérard volt a nagy hírrel: egy hallgató véletlenül belenézett a rövid impulzusú lézerbe, ami roncsolta a szemét, de csak nagyon picit. Úgy gondolta, ez még jó lehet valamire. Akkoriban én is éppen erre az eredményre jutottam, azzal a különbséggel, hogy mi ezt már kikísérleteztük, de a szükséges femtolézer technológia kifejlesztésére már nem igazán maradt pénz. Elmentem Michiganbe, és a Gérard által szerzett 300 ezer dollárból alapkísérleteket végeztünk. Kiderült, majom- és hullaszemekben is működik a dolog.

Halottakon kísérletezni... semmi skrupulusa sem volt?

– Az összes fizikus rajtam nevetett: ronda hullaszemeken dolgozom egy laborban, mondták. Pár évvel később már azzal hívtak, van-e szabad állásom? Akkorra megalapítottuk az IntraLase-t, a világ első orvosi femtolézeres cégét. A termék bemutatása és az első látásjavító alkalmazások kifejlesztése után kivittük a tőzsdére, majd két év múlva 800 millió dollárért eladtuk. A Johnson & Johnson Vision ma is árulja a gépeket, amelyekkel 24 millió szemet műtöttek eddig.

Az elsőt Budapesten.

– És éppen tíz éve, 2008 decemberében, a Focus Medical Klinikán Ratkay Imolával.

Melyik szabadalma volt mérföldkő?

– Huszonnyolc szabadalom van a nevem alatt, mind az ultrarövid impulzusok szemészeti alkalmazásáról és az erre alkalmas kompakt femtolézer technológiáról. A legfontosabb talán az amely lehetővé teszi, hogy igen rövid lézerimpulzusokkal oldja meg a nagy pontosságú vágásokat és a nem kívánatos szövetroncsolást. Lehet lebenyt metszeni látás korrekcióhoz, lencsét darabolni szürkehályog-műtéteknél, amikor elhomályosodik a szemlencse. Ehhez is fejlesztettünk egy lézert, 2008-ban csináltuk az első műtéteket szintén Budapesten, a Semmelweis Egyetemen Nagy Zoltán professzorral. A LenSx technológiát az Alcon, a világ legnagyobb szemészeti cége vette meg, mintegy 1500 gépet adtak el, ezek 2-3 millió műtétnél járhatnak.

A teljes interjú itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink