• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alábecsült kalóriák

Egészségmagazin Forrás: MTI Szerző:

A gyorsétteremben a tinik a valóságnál sokkal kevesebbnek gondolják a tányérjukra kerülő kalóriát.

Az amerikai gyermekek egyharmada túlsúlyos vagy kövér és ez nem is csoda, mivel a gyorsétteremben a tizenévesek 80 százaléka sokkal kevesebbnek gondolja a tányérjába kerülő kalóriát, mint az oda helyezett ételek tényleges kalória tartalma. Jason Block és munkatársainak vizsgálati eredményei nagy feltűnést keltettek az elhízás kérdéseivel foglalkozó Obesity 2011 kongresszuson.

A Harvard Egyetem munkacsoportja négy amerikai nagyváros tíz gyorséttermében az ifjú vásárlókat kérdezte meg. Valamennyi színhelyen háromszor jártak, így összesen 120 látogatást tettek az étteremláncokban. Megkérdezték 547 ifjú - átlagosan 16 éves - vendégtől, mit rendelt és mit gondol arról, hogy az általa kért ételek hány kalóriát jelentenek. Az ifjak rendelte ételek átlagos kalóriatartalma 746 volt, de a résztvevők 28 százaléka ezer kalóriánál többet kért magának.

Ez nem meglepő, mert a megkérdezettek 30 százaléka legalább 500-zal kevesebbnek gondolta az általa fogyasztott ételek kalóriaértékét. Az amerikai tizenéveseknek csupán 14 százaléka vette észre az étteremben található kalóriainformációt és még kevesebb - csak három százalék - nézte meg ezeket az adatokat, mielőtt ennivalóját megrendelte.

A kutatók emlékeztették a kongresszus résztvevőit, hogy hasonló vizsgálat már történt New York városában is: ott is a megkérdezetteknek csupán kilenc százaléka használta a kitett kalóriaismertetőket ebédjének vagy vacsorájának összeállításakor.

A mostani tanulmány során az ezer kalóriánál többet rendelők átlagosan 350 kalóriával alábecsülték azt, amit megenni szándékoztak. Voltak, akik 1500 kalóriánál is többre vágytak. Ők általában 700 kalóriát tévedtek rendeléskor.

A kutatók azt is megkérdezték, hogy hány kalóriára van szükség a jó egészséghez naponta. A tizenévesek 68 százaléka elméletileg pontosan tudta a helyes értéket, 23 százalék kevesebbre gondolt, 9 kilenc százalék pedig többet tippelt.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az éttermekben világossá kell tenni a vendégek számára, hogy az átlagos napi szükséglet 2000 kalória.