• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Államiban évekbe telhet, magánban százezrekbe kerülhet

Lapszemle 2022.03.17 Forrás: növekedés.hu
Államiban évekbe telhet, magánban százezrekbe kerülhet

Több állami támogatással dolgozó fogszabályozó fogorvosra lenne szükség, mert az igény az évtizedekkel korábbinak a többszörösére emelkedett.

Annyira kevés fogszabályozással foglalkozó fogorvos dolgozik államilag finanszírozott rendelőkben, hogy akár 6 évbe is telhet, mire sorra kerül egy gyerek. Az a szülő, aki ezt nem akarja kivárni, annak viszont azzal kell számolnia, hogy 400 ezer forintnál olcsóbban nem ússza meg, de akár egy-másfél milliót is a fogorvosnál hagyhat - írta a növekedés.hu.

Hat-nyolc év – ennyit kell várakoznia egy gyereknek tb-támogatott fogszabályozásra jelenleg az ország (fogorvosokkal egyébiránt az átlagosnál is jobban ellátott) nyugati felében, és ennél is hosszabb a várakozási idő például Komárom-Esztergom megyében, ahol egyetlen fogszabályozó fogorvos dolgozik, Tatabányán.

Nógrádban viszont, ahol a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisa szerint egyetlen olyan fogszabályozó fogorvos sincs, aki tb-finanszírozott betegeket ellátna, így ott legfeljebb magánrendelőbe mehetnek azok a szülőknek, akik ezt egyáltalán megengedhetik maguknak. Makai Attila fogorvos, aki állami és magánpácienseket egyaránt ellát két városban is, a Növekedés.hu-nak azt mondta: Keszthelyen és Nagykanizsán most hívják be a fogszabályozásra 2016-ban előjegyzett gyerekeket, az új érdeklődőknek viszont csak nagyjából 2030-ra (!) tudnak időpontot adni.

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi alelnöke úgy gondolja, hogy mivel a várólista mindig kapacitáshiányt jelez, a jelenleginél vonzóbbá kellene tenni a fogszabályozó fogorvosok számára az állami praxisokat.Ma azonban a megbízási szerződéssel dolgozó fogszabályozós fogorvosok például nem tudnak együttműködni a fogorvosi praxisközösségekkel, mert erre a jogszabály nem ad lehetőséget, holott ez egyrészt igazi szolgáltatói portfolióbővítést jelentene, másrészt nem részesülhetnek abban a 80-100 százalékos bértámogatásban sem, amit a teljes állásban dolgozók a praxisközösségekben igénybe vehetnek.

Mindenképpen több állami támogatással dolgozó fogszabályozó fogorvosra lenne szükség, mert az igény az évtizedekkel korábbinak a többszörösére emelkedett, miután egyre többen látják, mennyire fontos a boldoguláshoz a rendezett fogsor is. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink