• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Állatasszisztált terápiák: a kutya és a ló terápiás szerepe

Lapszemle 2022.10.14 Forrás: MedicalOnline
Állatasszisztált terápiák: a kutya és a ló terápiás szerepe

Mozgásfejlesztés és rehabilitáció, gyógypedagógiai fejlesztés, valamint pszichológiai problémák vagy mentális zavarok kezelése során alkalmazzák.

Az állatasszisztált terápiák (AAT) az ember és állat közötti szoros kapcsolatra építve, élményalapú feldolgozással segítik a kliens problémáinak feltérképezését és kezelését, amelyben nagy szerepet kap a kliens és a terápiás állat kapcsolata, az állat finom rezonálása az ember lelkiállapotára, akárcsak az, ahogyan az állatok a változásokat tükrözik. Ebben a hármas kapcsolatban számos hatás érvényesül, és a kliens több területen is fejlődhet, írja a MedicalOnline

Az emberiség történetét végig meghatározta az állatokhoz fűződő szoros kapcsolat, amely mind a mai napig tart – az emberek túlnyomó többsége ma is szoros, mindennapi életközelségben él állatokkal. A legtöbb közösségben ennek természetesen elsősorban gazdasági jelentősége van, mégis, a kedvtelésből (is) tartott állatok is mindig részei voltak a szigorúan haszonelvű állattartó közösségeknek. Különösen két faj esetében az állattartás legfőbb szempontja az állattal való közös munkavégzés volt, ami szükségessé tette az ember és az állat közötti kapcsolatot és kommunikációt. E két faj – a kutya és a ló – esetében a továbbtenyésztés legfontosabb szempontja az emberekkel való együttműködési készség volt.

Az AAT-t fontos megkülönböztetni az állatasszisztált aktivitástól (AAA), amely állatok jelenlétét és állatokkal való kapcsolatot jelent a gyógyítási folyamat kapcsán. Állatasszisztált aktivitás például a sebesült katonák gyógyulása farmokon, állatok jótékony jelenléte a gyermekosztályokon és így tovább. Az állat jelen van a helyzetben, a betegek többé-kevésbé aktívan foglalkoznak is vele, de az állat jelenlétére és viselkedésére épített, specifikus állapotfelmérés és/vagy diagnózis alapján megtervezett, specifikusan képzett szakember által kivitelezett orvosi/pszichológiai beavatkozás nem történik – ezek ugyanis már az AAT kritériumai, vagyis ez utóbbi esetekben AAT-ről beszélünk.

AAT-t általában három területen használnak: mozgásfejlesztés és rehabilitáció, gyógypedagógiai fejlesztés, valamint pszichológiai problémák vagy mentális zavarok kezelése során. A területek természetesen átfedésben vannak, hiszen egy jól kivitelezett AAT-alapú mozgásrehabilitációnak komoly pszichológiai nyeresége (is) van a kliensek esetében.

További részletek a MedicalOnline cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink