• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Allergiakezelés a járvány ideje alatt

Egészségmagazin 2021.04.11 Forrás: Budai Allergiaközpont
Allergiakezelés a járvány ideje alatt

Egy hétre fel kell függeszteni az allergén immunterápiát, ha a páciens COVID-19 védőoltást kap.

Allergia esetén a lakásban és a szabadban egyaránt tüneteink jelentkezhetnek, ezért a kezelést a járvány ideje alatt sem szabad elhanyagolnunk. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa  foglalta össze.

Ezért ne válasszon orvos nélkül allergia gyógyszereket

Télen elsősorban a lakáson belüli allergének – penészgomba, poratka, háziállatok szőre – okoztak kellemetlen panaszokat az arra érzékenyeknek. Több mint egy hónapja pedig már a tavaszi pollenek is jelen vannak a levegőben, így már a szabadban is jelentkezhetnek a szénanáthás tünetek.

Egyszerűbbnek tűnhet, hogy a jelenlegi helyzetben csak a patikáig megyünk a receptért, de hosszútávon jobban járunk, ha a kezelőorvossal íratjuk fel a készítményeket. Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy rendelőben a járványügyi szabályok betartása mellett vizsgálni lehet, hogy pontosan mi okozza az allergiás tüneteket, majd ennek megfelelően személyre szabott terápiát meghatározni. Korszerűbb készítményekhez juthatunk így, és a kezeléssel is jobb eredményt érhetünk el. Kivizsgált, már korábban kezelt betegeink számára távkonzultáció, elektromos recept felírás lehetősége szintén rendelkezésre áll.

Több ok miatt sem javasolt idén elhanyagolni az allergia kezelését

Az allergiát sokan nem tekintik súlyos betegségnek, azt gondolják, hogy néhány hétig egy kis tüsszögés és orrfolyás még kibírható. Pedig a kezeletlen allergia miatt az érintetteknél idővel újabb allergiák jelenhetnek meg, emiatt más növény pollenszórásának idején is jelentkezni fognak a tünetei. Az elhanyagolt allergia szövődményeként asztma is kialakulhat.

Az allergológus a járványhelyzet kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy az orrfolyás, szemviszketés miatt a szénanáthás személy gyakrabban megérinti az arcát, emiatt könnyebben megfertőződhet. Ennek rizikóját a kezeletlen allergia is növeli, ugyanis az allergia miatt gyulladt orrnyálkahártya sérülékenyebb, rajta keresztül a kórokozó is könnyebben a szervezetébe kerülhetnek. A gyakori tüsszögéssel pedig könnyebben terjesztheti is a kórokozót.

Ezt tegye, ha oltást kap

Ha valaki allergiásként kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, és antihisztamin készítményeket, szteroid orrsprayt használ, akkor nincs tennivalója, ezeket alkalmazhatja változtatás nélkül. Allergén immunterápia esetén a koronavírus védőoltásra is a minden egyéb védőoltásra vonatkozó javaslat érvényes: 1 hétre fel kell függeszteni az immunterápiát, ha a páciens COVID-19 védőoltást kap.

Koronavírus-fertőzés esetén így szedje a gyógyszereket

A szokásos allergia tüneti kezelés folytatása javasolt, enyhe tünetekkel járó, otthonában gyógyuló COVID betegség esetén

Az allergén immunterápiás kezeléssel kapcsolatban dr. Balogh Katalin elmondta, hogy új kezelések indítása, és a korábban megkezdett kezelések folytatása lehetséges, kivéve, ha aktuálisan tünetekkel járó COVID betegség zajlik. Ha koronavírus-fertőzött és tünetes a beteg, meg kell szakítani a kezelést, amint ez minden magas lázzal járó vírusfertőzés esetében szükséges. A felépülést követően, az allergológussal történt konzultáció után a kezelés folytatható.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink