• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Allergiás kolléga: neki se, vele se könnyű

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az általános ingerlékenység, türelmetlenség munkahelyi konfliktusokhoz is vezet.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Ma Magyarországon mintegy három millió ember szenved a szezonális szénanáthától (allergiás rhinitis), előrejelzések szerint világszinten, így Magyarországon is egyre nagyobb az allergiás betegek száma és várhatóan a diagnosztizált allergiák is egyre súlyosabbak lesznek. Hogyan mutatkozik meg az allergia a munkahelyen? Erre ad választ Dr. Gálffy Gabriella PhD.
pulmonológus, allergológus.

Az allergia a kellemetlen tüneteknek köszönhetően, nagymértékben befolyásolja a mindennapjainkat, és ez alól a munka sem jelent kivételt. A tünetek nagyon megterhelik a beteg idegrendszert és komoly hatással vannak a hangulatra és a pszichés állapotra, így a mindennapi tevékenységek végzésére, a betegek életminőségére is. A tünetek kínzó volta állandó ingerlést jelent a testre, ezen belül az idegrendszerre, így a napközbeni teljesítmény, a koncentráció és a figyelmi teljesítmény is romlik. Az általános ingerlékenység, türelmetlenség a munkahelyi teljesítmény romlásához, kiesett munkanapokhoz vezethet, amely mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára komoly és folyamatos problémát jelent.

Az allergia szellemi teljesítőképességünkre mért hatása mellett fontos továbbá a munkakörnyezet hatása a mindennapokra, súlyos esetben akár felléphet a foglalkozási allergia lehetősége is, - például abban az esetben, ha egy kozmetikus, fodrász allergizáló vegyszerekkel, festékanyagokkal dolgozik együtt, vagy egy péknél lisztérzékenység alakul ki, - előfordulhat, hogy szakmát kell változtatnia. Az ilyen típusú allergiát még gyógyszeres kúrával sem lehet minden esetben kezelni. Amennyiben irodában dolgozunk, elég lehet egy poratkától hemzsegő padlószőnyeg, egy légkondícionáló berendezés, vagy egy nyitott ablak ahhoz, hogy növelje az allergiás tünetek okozta kellemetlenségeket.

Az általános ingerlékenység, türelmetlenség munkahelyi konfliktusokhoz is vezet, ezen csak együtt segíthetünk. A munkahelyen joggal várják el a munkatársaktól a kitartó figyelmet, és a magas teljesítményt. Az allergiás beteg hosszú hetekig is küzd a tünetekkel, és annak másodlagos hatásaival, a lanyhuló teljesítmény pedig hetekig már nem igazán tolerálható. Napjainkban az információ áradatból nem könnyű megtalálni - az allergia kezelésével kapcsolatos - megfelelő készítményt, a hatásos szert. A valódi hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek segítségével azonban eredményesen léphetünk fel a kínzó panaszok ellen, a tünetek csökkentésével a teljesítmény, az elviselhetőség is javul.