• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alvajárást okozhat az altató

Egészségmagazin Forrás: Scrip

A nemzeti gyógyszer- és méregminősítő bizottság úgy döntött, hogy nem korlátozza a szerhez való hozzáférést.

Ausztrália gyógyszerregulációs hatósága, a Therapeutic Goods Administration (TGA) elrendelte, hogy fekete keretes figyelmeztetéssel egészítsék ki egy altató, a Stilnox betegtájékoztatóját ( hatóanyaga zolpidem, gyártja a Sanofi-Aventis). Ezzel együtt a nemzeti gyógyszer- és méregminősítő bizottság úgy döntött, hogy nem korlátozza a szerhez való hozzáférést – nem nyilvánítja visszaélés elkövetésére alkalmas terméknek.

A figyelmeztetés így szól: „A zolpidem társítható potenciálisan veszélyes, komplex, alvással kapcsolatos viselkedésformákkal, melyek lehetnek például: alvajárás, alva vezetés és egyéb bizarr akciók. (A www.psychcentral.com az efféle mellékhatások közt az ugyancsak zolpidem hatóanyagú Ambiennel kapcsolatban megemlíti, hogy egyes páciensek olykor ételt készítenek álmukban, ami aztán, ugyancsak álmukban, el is fogyasztanak – vagy szeretkeznek, de közben nem ébrednek fel – a ford.) A zolpidem használata kizárja az alkoholfogyasztást. Más központi idegrendszeri hatású depresszánsokkal való együttes alkalmazása fokozott elővigyázatosságot igényel. Szigorú orvosi ellenőrzés mellett legfeljebb négy hétig szedhető."

A TGA sürgős értekezletet tartott a Nemzeti Gyógyszerrendelési Szolgálattal (National Prescribing Service), amelyen megvitatták esetleges további tájékoztató anyagok készítését a gyógyszert felírók számára. E tájékoztatók hangsúlyoznák, hogy altatókat csak a [pontosan] megfelelő indikációkban szabad felírni, és utalnának e gyógyszerek kockázataira.

A hatóság azok után határozott a figyelmeztetésről, hogy nagy számban kapott a gyógyszer „potenciálisan veszélyes mellékhatásaira vonatkozó" jelentéseket. Ezért értesítette a gyógyszer- és méregminősítő bizottságot, és ennek döntését megvárva hozta meg saját további regulációs intézkedéseit.

A Stilnoxot Ausztráliában 1997-ben jegyezték be, de a piacra csak 2000-ben került. Zolpidem-termékek szedésével esetleg összefüggő mellékhatásokat az idén január 4-éig – a TGA adatbázisa szerint – 1032 esetben jeleztek. Ebből 687 jelentés (kb. 66 %) az utolsó tizenkét hónap során futott be, az alvással összefüggő abnormis viselkedést 394 esetben jeleztek.