• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

ÁNTSZ: a minőségvédelemmel volt a legtöbb gond

Egészségmagazin Forrás: ÁNTSZ

Az ÁNTSZ akcióellenőrzés keretében vizsgálja a kereskedelemben és a vendéglátás területén az élelmiszerforgalmazás higiénés feltételeit.

A higiénés ellenőrzések során mikrobiológiai és kémiai laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül az egyes forgalmazott termékek esetében.

Az ellenőrzések első három hetében, azaz a 2006. március 20. és 2006. április 09. között az országban összesen 5148 ellenőrzést végeztek. Az ellenőrzések kapcsán 1183 esetben volt szükség bírság kiszabására, összesen 90 966 910 forint összegben. Legtöbb a minőségvédelmi bírság volt – csaknem hétszáz esetben.

A kereskedelmi egységekben az eddigi tapasztalatok szerint a következő hiányosságok fordultak elő leggyakrabban;

- a szakképzetlen munkavállalók oktatása nem történt meg,
- a munkavállalók egészségügyi dokumentációja részben vagy teljes egészében hiányzott,
- higiénés kézmosási lehetőség nem állt a munkavállalók rendelkezésére,
- az árukészlet túlrendelése miatti az egységben zsúfoltság keletkezett,
- szakosítatlan árutárolás,
- szabálytalan eszközmosogatás,
- göngyöleg helytelen tárolása,
- a HACCP dokumentációk nem megfelelő módon történő vezetése,
- lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű termékek forgalmazása,
- elhasználódott munkaeszközök, berendezések használata,
- hűtőhőmérők hiánya, hűtő-berendezések nem megfelelő hőmérsékletei,
- zsúfoltságból adódó takarítatlanság, rendetlenség,
- kártevőirtás elmaradása,
- engedélytől eltérő tevékenység folytatása.

A vendéglátóipari egységekben az eddigi tapasztalatok szerint a következő hiányosságok fordultak elő leggyakrabban;

- előkészítők nem rendeltetésszerű használata,
- szakosítatlan árutárolás,
- szabálytalan eszközmosogatás,
- hűtőhőmérők hiánya, hűtő-berendezések nem megfelelő hőmérsékletei,
- egészségügyi dokumentációk érvényessége lejárt,
- a szakképzetlen munkavállalók oktatása nem történt meg,
- a HACCP dokumentációk nem megfelelő módon történő vezetése.

A négyhetes akcióellenőrzés befejezését követően az ellenőrzések tapasztalatairól összefoglaló zárójelentést készítünk, melyről tájékoztatást adunk. A zárójelentés magában foglalja majd az ellenőrzésekhez kapcsolódó, jelenleg is folyamatban lévő, mikrobiológiai és kémiai laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is.