Az ÁNTSZ akcióellenőrzés keretében vizsgálja a kereskedelemben és a vendéglátás területén az élelmiszerforgalmazás higiénés feltételeit.
Az ellenőrzések első három hetében, azaz a 2006. március 20. és 2006. április 09. között az országban összesen 5148 ellenőrzést végeztek. Az ellenőrzések kapcsán 1183 esetben volt szükség bírság kiszabására, összesen 90 966 910 forint összegben. Legtöbb a minőségvédelmi bírság volt – csaknem hétszáz esetben.
A kereskedelmi egységekben az eddigi tapasztalatok szerint a következő hiányosságok fordultak elő leggyakrabban;
- a szakképzetlen munkavállalók oktatása nem történt meg,
- a munkavállalók egészségügyi dokumentációja részben vagy teljes egészében hiányzott,
- higiénés kézmosási lehetőség nem állt a munkavállalók rendelkezésére,
- az árukészlet túlrendelése miatti az egységben zsúfoltság keletkezett,
- szakosítatlan árutárolás,
- szabálytalan eszközmosogatás,
- göngyöleg helytelen tárolása,
- a HACCP dokumentációk nem megfelelő módon történő vezetése,
- lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű termékek forgalmazása,
- elhasználódott munkaeszközök, berendezések használata,
- hűtőhőmérők hiánya, hűtő-berendezések nem megfelelő hőmérsékletei,
- zsúfoltságból adódó takarítatlanság, rendetlenség,
- kártevőirtás elmaradása,
- engedélytől eltérő tevékenység folytatása.
A vendéglátóipari egységekben az eddigi tapasztalatok szerint a következő hiányosságok fordultak elő leggyakrabban;
- előkészítők nem rendeltetésszerű használata,
- szakosítatlan árutárolás,
- szabálytalan eszközmosogatás,
- hűtőhőmérők hiánya, hűtő-berendezések nem megfelelő hőmérsékletei,
- egészségügyi dokumentációk érvényessége lejárt,
- a szakképzetlen munkavállalók oktatása nem történt meg,
- a HACCP dokumentációk nem megfelelő módon történő vezetése.
A négyhetes akcióellenőrzés befejezését követően az ellenőrzések tapasztalatairól összefoglaló zárójelentést készítünk, melyről tájékoztatást adunk. A zárójelentés magában foglalja majd az ellenőrzésekhez kapcsolódó, jelenleg is folyamatban lévő, mikrobiológiai és kémiai laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is.