• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átprogramozott zsírsejt lehet a fogyás kulcsa?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Barna és fehér zsírszövet: az elhízás és a zsírraktározás és zsírégetés összefüggéseiről.

A legújabb kutatások szerint létezik egy olyan fehérje, amely raktározásról égetésre képes „hangolni" a zsírsejteket. Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa az elhízás és a cukorbetegség, valamint a zsírraktározás és zsírégetés összefüggéseiről beszélt.

A barna zsírszövet zsírégető, a fehér zsírraktározó
A Cell Metabolism (Sejtanyagcsere) című szaklapban megjelent tanulmány szerint a nemrég felfedezett fehérje, a PPAR-gamma az a „kapcsoló", amely eldönti, hogy egy zsírsejt fehér zsírsejtté válik-e, amely raktározza a kalóriákat vagy barna zsírsejt lesz belőle, amely égeti azokat. A tudósok szerint, ha pontosan sikerül feltérképezni ezt a mechanizmust, az jelentős előrelépés lesz az elhízás és a cukorbetegség elleni küzdelemben is. Hiszen így elképzelhető, hogy a jövőben csak át kell programozni a fehér zsírsejteket, hogy barna zsírsejtként működjenek, így segítve a fogyást.

A barna zsírsejtek ugyanis a test tökéletes hőtermelői, és éppen ezen tulajdonságuknál fogva hatékonyan vehetik fel a harcot az elhízás és a cukorbetegség ellen is. Ugyanis a hőtermeléshez a barna zsírsejtek kalóriát kell, hogy égessenek, míg a fehér zsírsejtek raktározó hajlama egyértelműen összefügg a túlsúly kialakulásával. - Különösen a has körül lerakódott zsír veszélyes, hiszen bizonyítottan összefügg az anyagcsere problémákkal, az inzulin rezisztenciával és a szívbetegségekkel is – hangsúlyozza dr. Katona Evelin.

Egy fehérje a kulcs
Nem sokkal korábban a tudósok még úgy vélték, hogy csak a kisbabákban találhatóak barna zsírsejtek, az állandó hőmérséklet fenntartása miatt. Ám nemrégiben kiderült, hogy a felnőttek szervezetében is van csekély számú, de annál jelentősebb mennyiség belőlük, ami a hideggel szembeni védekezés miatt maradhatott meg. Erre a tényre alapozván a kutatók úgy gondolják, hogy a barna zsírsejtek hőtermelő képességét az elhízás és a diabétesz ellen be lehetne vetni. Ehhez pedig azt a fehérjét, a PPAR-gammát kellene pontosan megismerni, amelynek „munkája" révén eldől, melyik zsírsejtből lesz fehér, illetve barna zsírsejt. Pillanatnyilag azt feltételezik, hogy ha a fehérjét egy bizonyos transzkripciós faktorral, az Ebf2-vel erősebben aktiválják, akkor a fehér zsírsejtek előalakjából barna zsírsejt válhat. Az már állatkísérletekből is kiderült, hogy ezen faktor hiányában a zsírsejtek csakis fehérré válhatnak.

A hízás tünet is lehet
Az már korábbi kutatásokból is kiderült, hogy a barna zsírsejtek száma fordítottan arányos a korral és a testtömeg-index-szel. Vagyis minél idősebb valaki és minél nagyobb a testtömeg-index-e (BMI-je), annál kevesebb barna zsírsejt van. Ha pedig elhízik, ezzel óriási egészségügyi kockázatoknak teszi ki magát.

Dr. Katona Evelin szerint bizonyított, hogy az elhízás számos betegség rizikófaktora, illetve ront a már kialakult állapotokon. A szakember szerint ezért is kell feltétlenül orvoshoz fordulni, ha váratlan, indokolatlan hízással, illetve a próbálkozások ellenére sem fogyatkozó túlsúllyal küzdünk. Ennek hátterében ugyanis hormonális problémák is meghúzódhatnak, mint például a pajzsmirigy-alulműködés, vagy a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése (Cushing-szindróma).

Ugyanakkor például a policisztás ovárium szindróma esetében az elhízás önmagában rizikófaktor, viszont a kialakult betegség további súlygyarapodást okozhat, a reproduktív funkció károsodása mellett. A vese- és szívbetegségek ödémaképződés miatt okoznak hirtelen súlygyarapodást. Mivel az okok láthatóan szerteágazóak, az endokrinológiai kivizsgálás az első lépés lehet a megoldás felé vezető úton.