• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Attól is szédül, ha az ágyban felül?

Egészségmagazin 2018.07.11 Forrás: Fül-orr-gége Központ Szerző:
Attól is szédül, ha az ágyban felül?

A hirtelen jelentkező, általában rövid ideig tartó kellemetlen rohamok kezelésében célzott tornagyakorlatoknak is fontos szerepe van.

Az esetek többségében a fej-, vagy testhelyzet változtatás hatására jelentkező jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV) megjelenéséhez általában elég egy ágyban való átfordulás, vagy felülés is. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy a hirtelen jelentkező, általában rövid ideig tartó kellemetlen rohamok kezelésében, célzott tornagyakorlatoknak is fontos szerepe van.

Mi okozza a forgó szédülést?

Az egyensúlyszabályozó szervünk a belső fülben található. Az itt lévő szőrsejtek felszínén apró mészkristályok helyezkednek el, melyek a belső fülben lévő folyadék áramlásának megfelelően mozognak. Dr. Fülöp Györgyi elmondta, hogy a BPPV-t az okozza, ha egy mészkristály leválik a helyéről és a fej mozgásakor elmozdul a helyéről.

A BPPV vizsgálata

A szédülés jellege, ideje és a kiváltódás körülményei alapján az orvos már nagy valószínűséggel meg tudja állapítani, hogy a betegnél a szédülés melyik típusa jöhet szóba. A diagnózishoz BPPV gyanúja esetén elvégezhető egy mozdulatsor is, az ún. Dix-Hallpike manőver. Ennek során a beteget ülő helyzetből hanyatt kell fektetni, fejét az ágy szintje alá süllyeszteni, jobbra, majd balra fordítani, majd ismét felültetni. Ezzel a manőverrel BPPV-s betegeknél a provokációra azonnali, tipikus, szédüléses rohamot lehet előidézni, mely maximum 2 perc alatt le is csillapodik. „Ez egy fontos differenciáldiagnosztikai adat. Természetesen egyértelmű panaszok esetén is illik végighaladni a szokásos fizikális vizsgálatok során. Attól, hogy valakinél beigazolódik, hogy BPPV áll panaszai hátterében, még fellelhetünk egyéb egyensúlyszervi, ill. centralis okot is!”

Speciális mozgássor

A BPPV kezelésére kidolgozott torna célja, hogy a leszakadt mészkristály jusson ki az ívjáratokból, vagy feloldódjon, ezáltal a szédülés megszűnjön. A gyakorlatok kellemetlen mellékhatása, hogy erős szédülést is képesek kiváltani, ám idővel ez egyre enyhül, míg végül megszűnik és így a BPPV is elmúlik. „Ha megoldható, a beteg számára is megnyugtatóbb, ha legalább az első időszakban, az erősebb szédülés jelentkezésekor van segítsége a torna ideje alatt. Sokan nagyon megijednek, amikor a gyakorlatok heves szédülést, esetleg hányást provokálnak, ezért jó, ha nincs egyedül a beteg, a torna végzése kapcsán. A speciális mozgássort napi 4-5 alkalommal javasolt elvégezni, általában 3-4 hétig, míg a panaszok teljesen elmúlnak.”

BPPV torna

Az otthoni gyakorlatoknak több típusa létezik, ezeket a rendelőben a kezelőorvossal van lehetőség begyakorolni. A beteg vizsgálatát követően, tüneteinek függvényében javasolható az esetenként igen erős szédülést produkáló Epley-manővernek is egy enyhébb, otthon is végezhető típusa – magyarázza dr. Fülöp Györgyi. A gyakorlatok mellett bizonyos esetekben szükség lehet kiegészítő gyógyszeres kezelésre is. „Ha a kontroll vizsgálat során az ismételt provokációval a betegnél a szédülést már nem lehet kiváltani, akkor valószínűleg kigyógyult ebből a kellemetlen betegségből. Sajnos a panaszok idővel visszatérhetnek, a hajlam megmarad! Ez esetben minél előbb újra kell kezdeni a tornagyakorlatokat.”

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink