• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Autóval? Repülővel? Utazás cukorbetegként

Egészségmagazin 2018.07.13 Forrás: Cukorbetegközpont
Autóval? Repülővel? Utazás cukorbetegként

Tilos a csomagban feladni a repülőgépre az inzulint és a hozzátartozó eszközöket, mert a raktér hidegében tönkre mennek.

Cukorbetegként a nyaralás, utazás megtervezése külön feladatot jelent. Más-más előkészítést jelent, ha a szabadság pihenésből vagy aktív programokból áll. Egyeztetni kell az légitársasággal és a szállodával is. Dr. Porochnavecz Marietta,Cukorbetegközpont diabetológusának hasznos tanácsai.

Javasolt, hogy legyen önnél magyar és angol nyelvű diabetes igazolvány, amelyen szerepeljen a kezelés típusa (tablettás vagy inzulinnal kezelt), a gyógyszerek adagolásának pontos leírása, az értesíthető személy neve, és a nyaralás alatti tartózkodási helye. Mielőtt utazik, készítsen utasbiztosítást, hívja fel a biztosítótársaság figyelmét arra, hogy ön cukorbeteg, és a biztosítás erre is terjedjen ki - mondta el a főorvosnő.

 

Autós út esetén

Gondoskodjon az időszakos megállásról, a mozgás beiktatásáról. Kerülje a stresszes, megerőltető utakat, mert ez anyagcsere kisiklást okozhat. Amennyiben a vezető diabéteszes, gondoljon arra, hogy a vezetés is munka, amely energiát igényel. Ekkor is fontos az időben történő étkezés, és ne hagyja ki a közti étkezéseket (tízórai, uzsonna) sem. Hosszabb vezetésnél útközben is javasolt a vércukor ellenőrzése, és ez vonatkozik az utasokra is, ha cukorbetegek.

Ha repülővel menne

Repülőgéppel történő utazás során, hosszabb út esetén a légitársaságot előre kell értesíteni a diétás étkezés szükségességéről. Európai utazás során 1-3 nappal, interkontinentális járatoknál pedig a jegy megváltásakor.

Mindig előfordulhat járatkimaradás vagy késés, ezért mindig legyen a kézipoggyászban elkészítve a következő étkezéshez szükséges élelem.

Tilos a csomagban feladni a repülőgépre az inzulint és a hozzátartozó eszközöket, mivel a raktérben nagyon hideg van, és az inzulinmolekulák tönkre mennek, hatástalanná válnak.

A szállodában

Csoportos utazásnál érdeklődjön előre az étkezések lehetőségeiről. Fontos annak ismerete, hogy tudják-e biztosítani a kívánt időben a megfelelő szénhidráttartalmú ételek elérhetőségét a szállodában.

Magyarországon az ételek megengedett szénhidrát tartalmát grammban adják meg, külföldön inkább a „kicserélhető szénhidrát egységek” szerepelnek (CE=carbohydrat exchange), ezek 10 g szénhidrátnak felelnek meg, vagy az úgynevezett kenyér egységet adják meg (BE= Brot Enheit), amely 12 g szénhidrátot takar.

- Mindig tartson magánál néhány szem szőlőcukrot, diétás kekszet.

- Javasolt, hogy hányinger, szédülés mérséklésére szolgáló gyógyszer legyen mindig önnél.

- Figyelemmel kell lenni a kísérő betegségekre. Magas vérnyomás esetén ne tartózkodjanak nagy melegben, kerüljék a meleg fürdőket is.

Amennyiben további kérdése van, problémát okoz önnek az ingadozó vércukorszint, keressen fel egy diabetológus szakorvost, hogy ezzel is sokkal biztonságosabb és kényelmesebb legyen a nyaralása.

Tablettával kezelt cukorbetegeknek

Fontos, hogy milyen gyógyszereket szed, és milyen a hatásuk. Gondoljunk arra, hogy a több mozgás javítja az anyagcserét. A diéta betartása mellett nem várható hipoglikémia.

Vigyünk magunkkal gyógyszerekből a szükségesnél többet, hogy a váratlan helyzetekben is legyen tartalékunk. A cukorbetegség szövődményeire alkalmazott szerek is fontosak, ne hagyjuk abba szabadság esetén sem a szedésüket.

Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek

Az utazás tervezésekor beszélje meg kezelőorvosával az inzulin készítményeivel kapcsolatos tudnivalókat.

Utazáskor fontos, hogy az inzulinos cukorbeteg pontosan ismerje saját inzulinjának a gyártóját, nevét, hatását (bázis, gyors hatású, kevert), hogy probléma esetén tudja tájékoztatni az ottani orvost.

Legyen mindig önnél az elegendőnél nagyobb mennyiségű inzulin, ha a szükségesnél többre lenne szükség, akkor se legyen gond. A tartalék inzulint tartsuk külön csomagban, ha elveszne egy csomag, ne legyen probléma.

Vigyünk mindig tartalék Pen-t, beadáshoz Pen tűt. Lehetőség szerint legyen glucagon injekció is készenlétben, amely az eszméletvesztéssel járó súlyos hipoglikémia elhárítására szolgál. Jó, ha a hozzátartozók ismerik ennek alkalmazását.

Hányinger, hányás, hasmenés, ha előfordul még fontosabb a vércukor rendszeres kontrollja. Ha nem tudja étellel, próbálja folyadék formájában bevinni a szénhidrátot, és kis mennyiségű gyors hatású inzulint adjon.

Utazás során, ha időzónákon halad át, mindig beszélje meg a kezelőorvossal a teendőket. Általános szabály: ha az utazás keletről nyugatra történik (pl. Európából az Egyesült Államokba), az ébrenlét ideje megnövekszik. Ilyenkor 6 óránként gyors hatású inzulin adása javasolt, a bázis inzulin átmeneti kihagyásával. Megérkezés után az ottani idő szerinti életritmushoz alkalmazkodva térjen vissza az eredeti inzulinadagoláshoz. Ekkor is fontos a rendszeres vércukorkontroll, és az értékeknek megfelelően az inzulin adag módosítása.

Legolvasottabb cikkeink