• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Az agyalapi mirigy daganata is állhat a férfi meddőség mögött

Egészségmagazin 2021.05.06 Forrás: Budai Endokrinközpont
Az agyalapi mirigy daganata is állhat a férfi meddőség mögött

A meddőség oka lehet mindkét nemnél a számos okból bekövetkező prolaktin túltermelés.

A meddőség csaknem fele-fele arányban érinti mind a nőket, mind a férfiakat. Mindkét nem képviselőinél gyakori ok az agyalapi mirigy daganata következtében fellépő prolaktin túltermelés. Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a probléma tüneteit és terápiáját ismerteti.

Férfiaknál is lehet magas a prolaktin

Az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődő prolaktin nem csak nőkben, hanem a férfiakban is termelődik. Nőkben az elsődleges szerepe a terhesség megtartása és a szoptatás támogatása, míg férfiaknál hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a kellő libidó meglétéhez.

Túl magas szintje mindkét nem esetén meddőséget okozhat. Férfiaknál megváltoztatja az LH/FSH szintet, mérsékli a tesztoszteron termelődést, így csökkenti a szexuális vágyat, merevedési zavarokat, impotenciát, meddőséget okozhat. Ez utóbbinak lehet az oka a spermiumok számának és minőségének csökkenése.

Stressz is okozhatja

A prolaktin mennyisége bizonyos mértékben napszaki változást mutat, ez teljesen természetes. Ám fontos tudni, hogy nemcsak betegség, hanem stressz következtében is megemelkedhet a szintje. Ilyen esetben a prolaktin szintje csökken, amint az illető kicsit lelassul (pl.szabadságra megy).

A stresszen kívül a probléma gyakori oka az agyalapi mirigy daganata (adenómája). Az esetek túlnyomó többségében jóindulatú tumorról van szó (érdemes tudni, más, az agyban előforduló daganatok is járhatnak prolaktin túltermelődéssel). A tünetek közt a férfiaknál a meddőségen túl megjelenhet még a mellek megnagyobbodása, tejcsorgás (igen, férfiaknál is!), túlsúly, fáradtág, libidóhiány, merevedési zavar, testszőrzet megritkulása, csökkenő izomerő, az izomzat sorvadása.  Az esetek egy részében a prolaktin emelkedés pajzsmirigy alulműködéshez társul, így érdemes ellenőriztetni a TSH, T3, T4 szinteket is az infertilitás kivizsgálásánál- mondja dr. Iványi Tibor.

Magas prolaktin szintet bizonyos gyógyszerek is eredményezhetnek (pl.pszichiátriai szerek) - ilyen esetekben, ha lehet, át kell térni más készítményekre, ha nem, akkor prolaktin szint csökkentő gyógyszer szedése ajánlott (tünetmentes esetekben erre nincs szükség).

Gyógyszer vagy műtét?

A magas prolaktin szintet - főleg, ha az tüneteket okoz - elsősorban gyógyszeres úton kezelik. Előfordulhat, hogy már ez is csökkenti az adenoma méretét. Nagyobb méretű adenomák esetében, amennyiben gyógyszeres kezelésre nem következik be várt javulás, műtétre lehet szükség. A prolaktin szint csökkenésével a fertilitás visszaállítható.

Legolvasottabb cikkeink