• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az edukált beteg sokat tehet a gyógyulásáért

Lapszemle 2022.05.21 Forrás: MedicalOnline
Az edukált beteg sokat tehet a gyógyulásáért

A bőrgyógyászat tipikusan olyan terület, amelynek jelentős átfedése van a laikus kozmetológiával, esztétikával, és ezért is rengeteg a tévhit, az álhír.

„Ma már szinte természetes, hogy a páciensek nagy része szeretne szerepet vállalni a saját kezelésében.” Dr. Gyulai Rollanddal, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának tanszékvezető professzorával, a Magyar Dermatológiai Társulat hamarosan leköszönő elnökével beszélgetett a szakmai szervezet új céljairól a MedicalOnline.

A Társulat törekvése a laikus kommunikáció fejlesztése. Miért választották ezt az irányt?

Nem teljesen új keletű a társaságnak ez a törekvése, korábban is figyelmet fordítottunk a laikusok tájékoztatására. A még nagyobb hangsúlyt az indokolja, hogy az utóbbi néhány évtizedben nagyon sokat változott a szakma. A bőrgyógyászat tipikusan olyan terület, amelynek jelentős átfedése van a laikus kozmetológiával, esztétikával, és ezért is rengeteg a tévhit, az álhír, a dezinformáció és a nem megfelelő ismeret, aminek adott esetben súlyos következményei lehetnek. A másik ok, hogy a szakma nagyon átalakult. Rezidens koromhoz képest szinte már rá sem lehet ismerni a bőrgyógyászatra, ma már mást gondolunk, más szereket alkalmazunk, és ezt a szemléletet át kell adni. Az elmúlt évtizedekben sok betegségnek megismertük az okát, a terápiáját, van hatékony gyógyszer a kezünkben, ezekről a nagyközönség, de gyakran még az érintettek sem tudnak. A bőrgyógyászat ráadásul népbetegségeket is magában foglal, például a szexuális úton terjedő betegségeket és a bőrdaganatokat. Ezekről kötelességünk hitelesen, megbízhatóan és széles körben informálni a laikusokat.

Milyen eszközöket vesznek ehhez igénybe?

A korábbiaktól eltérő, új megközelítést alkalmazunk. Sok területen régebben is folytattunk már kampányokat részben saját eszközeinkkel, részben gyógyszercégekkel, társadalmi csoportokkal együttműködve. Ezeket most koherens, egységes kampányba foglaljuk össze, ami az egész éven át fog ívelni, igazodva a szezonális információigényekhez. A felhasznált csatornákat a célcsoportokra szabjuk. A bőrdaganatok felismerésének és kezelésének fontosságáról a 60 évesnél idősebbeknek, az esztétikai kérdésekről inkább a nőknek és a fiatalabbaknak, a szexuális úton terjedő betegségekről a még fiatalabbaknak készítünk majd tájékoztatókat. A kampányt egy kommunikációs ügynökség segítségével bonyolítjuk le, az üzenetek pontosságát és szakmaiságát a Magyar Dermatológiai Társulat biztosítja.

A teljes interjú a MedicalOnline-on olvasható.

Legolvasottabb cikkeink