• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egész szervezetre káros lehet a horkolás!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Alvásdiagnosztikai laboratóriumban állapítják meg a bajt Debrecenben.

Az alvás a legjobb kozmetika – szokás mondani, a nyugodt, pihentető órák jótékony hatása a kisimult arcvonásokon is meglátszik. Éjszaka az egész szervezet megpihen, ezért ha felborul a megszokott ritmus, ez kedvezőtlenül hat az élettani folyamatokra.

Attól azonban nem kell megijedni, ha valamilyen okból egy ideig nem alszunk jól. Életében legalább egyszer minden harmadik embernek lehet alvászavara, ez az állapot azonban átmeneti, és az adott élethelyzet megoldásával meg is szűnik – mondta el elöljáróban dr. Magyar Tünde egyetemi adjunktus, a debreceni Neurológiai Klinikán működő Alvásdiagnosztikai laboratórium vezetője. Mint megtudtuk, az alvászavar akkor veszélyes, amikor a „szenvedő alanyt" mindennapi életében zavarja, nappali panaszokat is okoz. Azaz a páciens fáradt, törődött, ingerült, koncentrációs zavarral küzd és aluszékony, esetleg elalszik a munkahelyén, vagy akár autóvezetés közben a volánnál, mivel éjszaka nem pihent eleget.

Ki hinné, hogy több mint 80 fajta alvásbetegség létezik. Ezek egy részénél elegendőek a nappali vizsgálatok.

Maga a horkolás eléggé mindennapos, és addig nincs nagy baj – legfeljebb az éjszakai zajt elszenvedő hálótárs szigorúan ragaszkodik a külön hálószobához – amíg a horkolás nem társul légzészavarral.

Amint a szakember rámutatott, minden második ember horkol, ezt kiválthatja például az alkoholfogyasztás vagy a testhelyzet. Általában a túlsúlyos emberek szoktak horkolni. Fül-orr-gégészeti vagy fogászati kórképek, arcfejlődési rendellenességek is okozhatják a horkolást.

Ha a horkolás légzéskimaradással jár, olyan élettani folyamatok játszódnak le, amelyek károsan hatnak az egész szervezetre. A betegség a központi idegrendszerben néhány másodpercre ébredési reakciókat vált ki, megzavarva a mély alvást. Ez az állapot akkor kóros, ha óránként legalább harminc alkalommal ismétlődik a légzés kimaradása.

Az úgynevezett alvásfüggő légzészavart különböző eszközökkel lehet kezelni. A bajt úgy tudják megállapítani, ha a páciens egy éjszakát bent tölt az alváslaboratóriumban. Debrecenben a Neurológiai Klinika speciális egységében öt egy ágyas kórterem áll rendelkezésre. A betegeket előjegyzés alapján veszik fel, jelenleg már csak júniusban tudnak helyet biztosítani az új pácienseknek.

Amint a laboratórium vezetőjétől megtudtuk, három fix és két hordozható poliszomográf áll rendelkezése, amelyek segítségével alvás közben a különböző paramétereket vizsgálhatják. Nyomon követhető az agyi elektromos tevékenység (EEG), a szemmozgás, az izomtónus. Vizsgálják az alvás mélységét is. A vérnyomást, a vér oxigéntelítettségét, a szívfrekvenciát szintén regisztrálják. A testpozíciót, a lábmozgásokat ugyancsak érzékeli a műszer. Nyomon követik a levegőáramlást, a mellkasi és a hasi légzéskitérést is rögzítik.

A számítógépes adatrögzítés alapján elvégezhető az elemzés, a bajt pedig lehet orvosolni. Ez annál inkább szükséges, mert az alvásfüggő légzészavar a kellemetlen nappali tünetek mellett számos súlyos betegség kockázatát is növeli.

Mindenképpen érdemes lefogyni (a nyak lágyrészei közé lerakódó zsírszövet is szűkíti a felső légutakat), és életmódot váltani, hogy a nyugodt, pihentető álom ne kerüljön el bennünket.

Legolvasottabb cikkeink