• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az élelmiszer eredetű megbetegedések megelőzhetők

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Kampányt indít az élelmiszerbiztonsági hivatal.

Társadalmi célú kampányt indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) „Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!" címmel, amelynek során a hivatal felhívja a lakosság figyelmét arra a tényre, hogy élelmiszer eredetű megbetegedések 70%-a megelőzhető, és a módszerre, mellyel ez a cél kivitelezhető. A NÉBIH minél szélesebb körű tájékoztatást kíván nyújtani a tudatos vásárlástól a megfelelő konyhatechnológiai módszereken át a biztonságos ételkészítés elsajátításához – hangzott el a hivatal keddi, kampányindító sajtótájékoztatóján.

A kampány háziasszonya Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, háromgyermekes anyaként elkötelezett a társadalmi célú projekt célkitűzése mellett. Véleménye szerint a projekt jó alkalmat teremt arra, hogy a fogyasztók elméletben és gyakorlatban egyaránt elsajátíthassák azt a tudást, melynek birtokában az élelmiszer eredetű megbetegedések száma radikálisan visszaszorítható.

Ehhez nyújt segítséget többek között a kampány weboldala: www.eteltcsakokosan.hu, és a nagyobb élelmiszerláncoknál hozzáférhető KONYHASZIGET című kiadvány is, de a hivatal saját facebook oldalt is üzemeltet (http://www.facebook.com/eteltcsakokosan).

Az élelmiszerellátás hosszú, szerteágazó és bonyolult folyamat, a termőföldtől az asztalig számos helyen veszélyforrással bír. Éppen ezért minden egyes fázis kulcspont is egyben. Ahhoz, hogy az élelmiszerlánc végén biztonságos termékeket vehessünk kézbe, minden szereplőnek sokat kell tennie, így a fogyasztónak és az államnak egyaránt.

Az Országgyűlés 2012. év elején törvényben döntött arról, hogy el kell készíteni az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát. A stratégia elkészítése során egyértelművé vált, hogy nem elég csupán az élelmiszerláncban ügyelni az egyes láncszemek biztonságára, hanem fokozottan kell figyelni saját háztartásunkban is.

A kampány az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiával összhangban több területen is segíti a fogyasztókat. Egyrészt a szállításból eredő élelmiszerbiztonsági kockázat csökkentése érdekében előnyben részesíti a helyi élelmiszer-előállítókat. Másfelől felkészíti a fogyasztókat, hogy felelős alapanyag-beszerzés során ismerjék az élelmiszerek eladásának szabályos feltételeit, mely kiterjed a kihelyezés, csomagolás, tárolás, nyomon követés és kiszolgálás alapvető szabályaira. Harmadrészt segíti a fogyasztókat, hogy elsajátítsák azokat a helyes konyhatechnikai módszereket, amelyek révén csökkenthetik a nem megfelelő élelmiszerkezelésből eredő megbetegedések kockázatát.

Magyarországon ma becslések szerint évente több mint 3 millió ember betegszik meg élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melynek 70%-a háztartásokban történik az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása során. Az ilyen jellegű megbetegedések évente több milliárd forint kiesést okoznak az államnak. Ugyanakkor a megbetegedett emberek alig 10 %-a fordul orvoshoz, pedig az összes beteg körülbelül 15%-a kórházi ápolásra szorul. Ez a szám egy kis odafigyeléssel, a higiéniai szabályok betartásával, valamint a megfelelő konyhatechnológiai ismeretek birtokában, jelentős mértékben visszaszorítható.