• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az emberek nem tűnnek ki a tömegből

Egészségmagazin Forrás: Medipress

Egy arcot megtalálni a tömegben azért nehéz, mert az egy irányba mutató arcok zavarják egymást.

Miért olyan nehéz még az ismerős arcokat is felismerni a tömegben? Mindannyiunkkal előfordult már, de a jelenséget eddig nem nagyon értettük. Egy nemrég végzett tanulmány eredményei talán megmagyarázzák az arcfelismerési rendellenességeket és a gyengébb vizuális figyelmet, ráadásul segíthetik egy olyan mesterséges vizuális rendszer felállítását, mely megközelíti az emberi látás kifinomultságát.

A tanulmány részét képezi a Journal of Vision különkiadásának, és az a címe: "Tömegjelenség: látszólagos kapcsolatok, a környezet elnyomása és figyelem". A tömegjelenség során képtelenek vagyunk felismerni egy tárgyat zsúfolt környezetben. Talán az agyunk egyik egyszerűsítő folyamata ez, melynek segítségével értelmezzük a pillanatonként felénk érkező vizuális információtömeget.

A szerzők öt kísérlet során mérték fel, hogy a résztvevők mennyire képesek felismerni egy ismerős arcot vagy épületet egy túlzsúfolt képen. Az arcok felismerése sokkal bonyolultabb, ha a felismerendő arcot fejjel felfele álló arcok veszik körül (ugyanúgy, ahogy a való életben). Ez a jelenség nem állt elő házak esetében, vagy ha a felismerendő arcokat fejjel lefelé helyezték a képre. Az eredmények azt mutatják, hogy egy arcot megtalálni a tömegben nehéz, mert az egy irányba mutató arcok zavarják egymást.
Ezt a jelenséget már elég jól körülírták egyszerű alakzatok, mint pl. ferde egyenesek vagy élek esetében. Az arcok azonban összetett formák. Sok kutató úgy véli, hogy az arcoknak kiemelten fontos szerepük miatt különleges helyük van az agyunkban: nem vonalak és élek összességeként ismerjük fel őket, mint sok más tárgyat, hanem holisztikusan, egyetlen alakzatként. A tanulmány szerzői voltak az elsők, akik kimutatták, hogy a tömegjelenség ezeknél az összetett jelenségeknél is tapasztalható.

A tömegjelenség talán felfedi a látásunk egyik alapvető mechanizmusát, mellyel egységesítjük, vagy megszűrjük az információáradatot, és nagyobb egységekbe foglaljuk azokat, magyarázta Dr. Whitney. Az emberi látórendszert modellként használva hatékony mesterséges látást is kilehetne alakítani.

Legolvasottabb cikkeink