• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az idősödéssel nő az inkontinencia esélye - mit lehet tenni?

Egészségmagazin 2021.06.16 Forrás: Urológiai Központ
Az idősödéssel nő az inkontinencia esélye - mit lehet tenni?

A záróizomzat és a medencefenék izmai is edzhetők, gáttorna tréner segítségével a gyakorlatok bárki számára elsajátíthatóak

Az idősödéssel járó változások nem csak az izmok erejének csökkenését okozhatják a medencefenékben és a húgyhólyagban, de a vesefunkció romlását is. Dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa szerint az izomerő csökkenése jelentősen növeli az inkontinencia rizikóját, amelynek leküzdésében fontos az orvosi segítség.

Az izmok gyengülése természetes, de lehet tenni ellene

Az életkor előre haladtával mindenki tapasztalhatja izmainak gyengülését, de legalábbis azt, hogy több munka, edzés kell ahhoz, hogy az izomerő megmaradjon. Ez a jelenség nem csak a látható, könnyen edzhető izmokra igaz, de az olyan láthatatlan, de nagyon fontos izmainkra is, mint a záróizomzat és a medencefenék izmai. Ezek az izmok ráadásul számos olyan tényező miatt is meggyengülhetnek, amelyek az élet velejárói, mint például a terhesség, szülés, és olyan faktorok is hozzájárulhat az erő vesztéséhez, mint az elhízás, az ülő életmód, egyes prosztatabetegségek, prosztataműtét.

Nem kell azonban beletörődni az izomerő elvesztésébe és legyinteni az eleinte még csak ritkán, főként erőlködés, nevetés, köhögés, tüsszentés során elcseppenő vizelet jelenségébe. A záróizomzat és a medencefenék izmai is edzhetők. Gáttorna tréner segítségével a gyakorlatok bárki számára elsajátíthatóak, a betanulás után mindenki maga végezheti otthon, napi 15-20 percig. Már néhány hét gyakorlás után is érezhető lesz a javulás a vizelettartás és akár a szexuális élet területén is.

Nem ennyire egyértelmű a megoldás akkor, ha a húgyhólyag izmainak tónusa romlik, ami szintén lehet az idősödés következménye. Mivel a húgyhólyag maga is egy izomtömlő, ennek elerőtlenedése azzal járhat, hogy a vizelet hosszabb idő alatt ürül ki, esetleg nem is tud teljesen kiürülni a feszítés és szorítás gyengülése miatt. A feszesség lanyhulása okozhatja azt is, hogy az ürítési reflex később indul be, így sokszor a sürgető vizelési inger miatt, nagyon gyorsan kell egy mosdót találniuk az érintetteknek.

Ezen kívül az izmok gyengesége hozzájárulhat a húgycső részleges elzáródásához, megtöretéséhez is, amit a nőknél közvetlenül a húgyhólyag és/vagy a hüvely megsüllyedése válthat ki.

Mit lehet tenni a kialakult inkontinenciával?

Az első és legfontosabb teendő mindenképpen a szakorvos felkeresése. Nem szabad szégyellni vagy bagatellizálni a vizeletszivárgást, hiszen ez egy gyakori gond, különösen az idősebbeknél és a rizikófaktorokkal élőknél – hangsúlyozza az urológus. Az inkontinencia diagnózisán belül is tudnunk kell, milyen típusú inkontinenciáról van szó, ennek megállapításához szükséges lehet például fizikális vizsgálatra, vér- és vizeletvizsgálatra, medence ultrahangra, urodinamikai tesztre, hólyagtükrözésre. Ha kiderül, hogy stressz inkontinenciáról van szó, sokat javíthatnak a helyzeten a már említett gátizom torna, az úgynevezett hólyag tréning pedig a hólyagürítés feletti kontroll visszaállításában segíthet. Természetesen vannak olyan esetek, amikor a tréningen túl más típusú segítségre is szükség van. Ilyenkor kell dönteni a gyógyszeres kezelésről, orvostechnikai eszköz használatáról, esetleg műtétről vagy ezek kombinációjáról. A  személyre szabott megoldás érdekében a páciens és orvosa közötti együttműködés elengedhetetlen. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink