• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az irritábilis bél szindróma és a borsmenta-olaj

Hírek Forrás: (X) Szerző:

Szignifikánsan hatékonyabbnak bizonyult a borsmenta-olaj, mint az antibiotikum (rifaximin) preliminary vizsgálatokban. Megfontolandó az IBS kezelésében való alkalmazás klinikai kipróbálása. Az Irritábilis Bél Szindrómában szenvedő betegek száma a fejlett világban eléri a lakosság 1/5-ét.

Összefoglalás: Az irritábilis bél szindróma (IBS) diagnózisát a Római III-as kritérium-rendszer alapján állapítjuk meg. IBS esetén tudjuk, hogy egy benignus, de mindenképpen krónikus betegséggel kell számolnunk, ami egyre nagyobb betegszámot jelent a nyugati társadalmakban, és akik kezelése gyógyszeresen tökéletesen nem megoldott, és nem mellékesen gondozásuk nagy terhet ró az ellátórendszerre.


Vékonybél kontaminációs szindróma (SIBO) hidrogén-kilégzésen alapuló diagnosztikus vizsgálatokkal az IBS-es panaszok hátterében gyakran igazolható, akár évekkel a panaszok fennállta után is. Más indikációjú antibiotikus vagy enterális antibiotikus kezelések kapcsán észlelt panasz-csökkenés IBS-es panaszok esetén, egy része vélhetőleg erre vezethető vissza.

Amennyiben SIBO és természetesen egyéb organikus és emésztési problémán alapuló betegség nem áll az IBS-es tünet-együttes hátterében, úgy különböző támadáspontú gyógyszeres terápiás eszközök állnak rendelkezésünkre. Ezek hatástalansága esetén betegeink időnként akár véleményünket kikérve, akár gondozó orvosaik tudta nélkül az alternatív medicinához fordulnak, vagy különböző gyógynövények segítségével próbálkoznak megbirkózni életminőségüket mindennap rontó tüneteikkel. Ehhez adhat gondolatindítót ez a rövid cikk, ami összefoglaló áttekintést próbál nyújtani a borsmenta-olaj terápiás hatásának tudományos igényű vizsgálatairól, miszerint a borsmenta-olaj készítmények a gyógyszeres terápiákhoz hasonló effektivitásúak IBS-es panaszokat tekintve.

Az irritábilis bél szindróma- epidemiológia, tünettan, terápia dióhéjban
Mindenki előtt ismeretes, hogy a fejlett, "nyugati" típusú civilizációkban a lakosság körülbelül 1/5-e szenved IBS-es tünetek miatt, többségük nő és inkább az aktív 20-50 éves korosztályból kerülnek ki. Bár az életet nem veszélyezteti ez a kórkép, a betegek életminőségét krónikusan rontja, és ez nemcsak felesleges, akár többször ismételt, széles spektrumot felölelő diagnosztikus procedúrákhoz, hanem pszichés problémákhoz is vezethet (1).

Az olyan tünetek alapján, mint a panaszok fennállásának ideje, a székletürítések száma, a széklet állaga, a hasi fájdalom és/vagy diszkomfort, a Római III-as kritérium-rendszer segítségével felállítható az IBS diagnózisa (2).

Az IBS patogenezisét illetően számos tényező együttes hatásával kell számolni. Egyértelmű, hogy nem csak egy oka van a betegségnek, hisz a brain-gut axis tényét sem lehet elvitatni, mint ahogy egyértelmű a bél motilitási zavarainak etiológiai szerepe is, hiszen a kutatások során eltérő eredményeket mutattak ki az emésztőrendszer különböző területeit vizsgálva. A székrekedéses altípusnál, ahol jobbára a bal colonfél területén, a hasmenéses altípusnál az ileocoecalis területen észleltek motilitászavart (3). Mostanában egyre elfogadottabb, hogy az IBS-es panaszok kialakulásának a hátterében egyértelműen számolni kell a bél mikroflórájával (4), még akkor is, ha nincs kóros túlnövekedés, SIBO.

Az IBS-es beteg kezelésének sarkalatos pontja a megfelelő orvos-beteg kapcsolat kialakítása, lényeges az életmódra, életvezetésre, diétára kiterjedő tanácsadás, a tünetorientált kezelés és a pszichoterápia is. A tünetorientált kezelés célozhatja a viscerális szenzitivitást, a tápcsatornai motilitást és a központi idegrendszer modulációs zavarait. Mindenképpen fontos tudnunk, hogy a használt gyógyszerek placebo-hatása sem elhanyagolható az IBS-es betegek esetén (5).

Alternatívaként a kezelési palettán fellelhetjük a borsmenta-olajat. A borsmenta aktív hatóanyagának, a több mint 40 különféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönheti gyógyító értékét. A legjelentősebbek közé tartozik a mentol (az illóolaj 35-50%-a) az amenton (15-30%) és a mentil-acetát (3-10%). Gyógyászati célra a borsmentaolajat a növény föld feletti részeinek vízgőz-desztillációjával nyerik. A borsmenta-olaj főként spazmolitikus hatása miatt alkalmazható eredményesen az IBS-es panaszok esetén, a komplemeter medicina szerinti antibiotikus hatás egyelőre még bizonyításra szorul (6).

Placebo-kontrollált vizsgálatok metaanalízise során 16 tanulmányt, ebből 9 randomizált, kettős vak, placebokontrollált, cross-over, 5 randomizált, kettős vak paralell és 2 open-label vizsgálatot elemeztek. 12 vizsgálatban placeboval, 3 vizsgálatban anticholinerg szerekkel végezték az összehasonlítást. A metaanalízis alapján a hasi panaszok, a fájdalom, puffadás, diszkomfort csökkentésére 180-200 mg adagban alkalmazott borsmenta-olaj készítmények mellékhatás nélkül alkalmazhatók, terápiás hatás 2-3 hónapos alkalmazás során várható (7,8).

Capello és munkacsoportja 75 IBS-es betegen vizsgálta az emésztőrendszerben oldódó bosmenta-olaj készítmény tüneteket befolyásoló hatását placeboval szemben, miután kizárta körükben a laktóz-intoleranciát, SIBO-t, coeliákiát. Vizsgálataik során az IBS score-ban szignifikáns csökkenést észleltek placeboval szemben 4 hetes kezelés után.

Bár a "nyugati" medicina művelőinként -időnként joggal- idegenkedhetünk a komplemeter medicina alkalmazásától, a növekvő igények, és a nyugati medicina bizonyos korlátai miatt, vizsgálatokkal kellően jól alátámasztott esetekben bizony mi is használhatjuk a természet patikáját.

Dr. Tam Beatrix
belgyógyász-gasztroenterol,ógus főorvos

IRODALOMJEGYZÉK
1. Talley, N.J., Zinsmeister, A.R., v. Dyke, C., Melton, L.J.: : Epidemiology of colonic symptomsand irritable bowel symptoms. Gastroenterology 1991, 101:927-934.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1889716
2. Henderson,P.K., DiPalma J.A.: Diagnosing Irritable Bowel Syndrome. South Med J. 2011;104(3):195-199.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21297534
3. Prior A., Maxton D.G., Whorwell P.J., Anorectal manometry in irritable bowel syndrome: differencies between diarrhea and constipation predominant subjects. Gut 1990, 31:458-462
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2338274
4. Theodorou V. Belgnaoui, A.A., Agostini S., Eutamene H. Effect of commensals and probiotics on visceral sensitivity and pain in irritable bowel syndrome, Gut Microbes. 2014 May 1; 5(3): 430–436.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25184834
5. Klein K.B.: Controlled treatment trils in the irritable bowel syndrome: A critique. GGastfroenterology 1988, 95:232-241.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3286362
6. Thompson A., Meah D., Ahmed N., Conniff-Jenkins R., Chileshe E., Phillips CO., Claypole TC., Forman DW., Row PE. Comparison of the antibacterial activity of essential oils and extracts of medicinal and culinary herbs to investigate potential new treatments for irritable bowel syndrome. BMC Complement Altern Med. 2013 Nov 28;13:338.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24283351
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4220539/figure/F3/


7. Grigoleit HG1, Grigoleit P Peppermint oil in irritable bowel syndrome, Phytomedicine. 2005 Aug;12(8):601-606.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16121521
8. Khanna R., MacDonald J.K., Levesque B.G. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-129.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100754
CONCLUSIONS:

Peppermint oil is a safe and effective short-term treatment for IBS. Future studies should assess the long-term efficacy and safety of peppermint oil and its efficacy relative to other IBS treatments including antidepressants and antispasmodic drugs
9. Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun;39(6):530-6.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17420159
CONCLUSION:
A 4 weeks treatment with peppermint oil improves abdominal symptoms in patients with irritable bowel syndrome.

Kulcsszavak: IBS, Irritábilis Bél Szindróma, civilizációs betegség, hasi fájdalom, motilitási zavar, diszkomfort, bél mikroflóra, borsmenta, kivonat, borsmenta-olaj, áttörés, terápiás hatás, antibakteriális, effektivitás, szignifikánsan, hatékonyabb, rezisztencia, klinikai vizsgálat

Legolvasottabb cikkeink