• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az utolsó előtti kaland a Tiszavölgyben

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Mit tehetünk annak érdekében, hogy kevésbé éljünk környezetszennyező módon?

Milyen környezetbarát csomagolási módok vannak, mit tegyünk a hulladék keletkezésének megelőzése érdekében, milyen szerepet tölt be a Tisza és a sokszor félve várt, de hasznos áradás a környék életében, illetve hogyan csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat? Ez csak néhány téma azok közül, melyekről az eddigi négy hétvégén már összesen 1400-an szerezhettek ismereteket úgy, hogy közben ingyenes, háromnapos kalandtúrán vehettek részt a Tisza völgyében.

Az emúlt hétvégén Egyekről indultak és Nagykőrűn értek célba, de közben körülbelül 150 kilométert kerekeztek, érintve például Poroszlót, Sarudot, Kiskörét, Tiszafüredet, Tiszaszőlőst, Tiszaderzset, Abádszalókot, Tiszaroffot, Kőteleket – mindenhol a fenntartható élettel, a környezetünk védelmével kapcsolatos gyakorlati tudást elsajátítva. Megtudhatták, hogy a saját környezetükben, a saját közösségükben mit tehetnek annak érdekében, hogy kevésbé éljünk környezetszennyező módon.

Hídvégi-Üstös Pál, a Tiszavölgy Kalandtúra szakmai vezetője szerint három nap alatt számos olyan települést, természeti értéket és kulturális látnivalót ismerhettek meg a csapatok, melyek egyébként rejtve maradnak a turisták elől. Szűcs Julianna, a kalandtúra projektmenedzsere pedig azt tapasztalta, hogy nagy volt az érdeklődés a fenntartható életmóddal kapcsolatos ismeretek iránt, és sokan arról számoltak be, hogy ez eddigi öko-szemléletüket tovább bővítették, hiszen számos hasznosítható tippet kaptak arról, hogy miként védhetik környezetüket.

Ezen a hétvégén a program nagyon sok kalandot tartogatott, Egyekről 350-en rajtoltak el péntek délelőtt, és Tiszadorogmán rögtön ízelítőt kaptak abból, hogy milyen szép, de kihalófélben lévő mesterség a vesszőfonás és a hálószövés, illetve a varsás halászat. Tiszabábolnán nádfedeles házakat számoltak, Tiszavalkon pedig szakajtót vásároltak, lekváros kenyeret kóstoltak. Poroszlón az Ökocentrum területén felejthetetlen élményben volt részük: hatalmasra nőtt halak úszkáltak a fejük felett az akváriumban, láthattak vidraetetést, és bejárták a Vízi Tanösvényt, ahol kipróbálhatták a számukra épített drótkötélpályát is.

Dinnyésháton a helyi tűzoltók találtak ki néhány feladatot a csapatok számára, Tiszafüreden pedig a Robin Kalandparkban a lombkorona szinten lévő kötélből és pallókból álló tanösvényen sétáltak végig, de csak azt követően, hogy kenuval áteveztek a szigetcsúcsra. Tiszaszőlősön a virtusvetélkedő erőpróbáiban vehettek részt, Tiszaderzsen pedig a Tiszavölgy Kalandtúra tiszteletére kora reggel 20 asszony sütött házi lekváros kifliket.

Kiskörén megálltak a duzzasztóműnél, mely minden árvízkor kulcsszerepet játszik a folyó és a mellette lakók életében. A töltésen Fejes Lőrinc szakaszmérnöktől megtudhatták, hogyan sikerült csökkenteni azt a környezeti kárt a térségben, melyet a ciánszennyezés okozott.

Tiszaroffon a csapattagok hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a tűzzománcozásba, agyagozásba és nemezelésbe – sokan életükben először próbáltak ki kézműves technikákat.
Kőteleken a tájháznál nótával és frissen sült pogácsával fogadták a csapatokat, ráadásul azt is megtudták, hogyan kell gamóval vizet szállítani. Vasárnap délután Nagykörűben záródott a Tiszavölgy Kalandtúra 4. hétvégéje, de előtte még hallhattak az árvizek hatásáról.

Már csak egy hétvégére jelentkezhetnek érdeklődők a Tiszavölgy Kalandtúrára, mely az Európai Unió támogatásával az Új Széchenyi Terv keretében ingyenes részvételt kínál hétvégénként 350 főnek, szállással és teljes ellátással. Az utolsó hétvége a Szolnok – Szeged közötti Tisza-szakaszon zajlik majd, 2012. szeptember 7-9. között, melyre lehet jelentkezni a www.tiszavolgy.hu oldalon.