• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bárki könnyen átkerülhet a túloldalra

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A személyes élmény az, amely leginkább legyőzi az előítéleteket.

„Ma kevesek kiváltsága a napos oldal, bárki könnyen átkerülhet a túloldalra", azaz a mentális betegek közé. Ezért is fontos, hogy az egészségesek is elfogadják, megértsék a másik oldalt, és a lelki sérültek is átélhessék a szociális befogadás élményét. Mindez a harmadik alkalommal megrendezett PsychArt24 elnevezésű pénteki budapesti rendezvényen hangzott el, ahol 24 órán keresztül együtt alkot mentális beteg utcáról betévedő járókelő és professzionális festő. A művészeti maraton a Lelki Egészség Világnapjának nyitórendezvénye.

Sokan úgy gondolják, hogy a mentális betegeknek kell tanulniuk, holott inkább az egészségeseknek van mit tanulni tőlük – mondta Esztergályos Cecília, aki maga is festett három képet. A színművésznő szerint példamutató alázattal és kedvességgel dolgoztak körülötte a betegek.

Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság képviseletében arról beszélt, hogy a mentális betegeknek nem elég a kórral megküzdeniük, de gyakran szembe kell nézniük a kirekesztéssel, a megbélyegzéssel is. Ezek ellen a stigmák ellen azért is kell küzdeni, mert például a munka területén jelentkező kirekesztés miatt gazdasági hátrány is keletkezik ebből. A szakember szerint a PsychArt olyan nemzetközileg is egyedülálló kezdeményezés, amely a művészeten keresztül kapcsolatot teremt a betegek és az egészségesek között.

Simon Lajos, a művészeti maraton egyik szervezőjének, a Moravcsik Alapítványnak az elnöke szerint is a személyes élmény az, amely leginkább legyőzi az előítéleteket. Ezért is rendezik meg immár harmadik alkalommal a Budapest Art Brut Galériával (BAB) közösen a PsychArt 24-et.

A BAB egyébként már 2009. óta igyekszik a pszichiátriai betegséggel élők művészeti alkotásainak bemutatásával csökkenteni az előítéleteket. A kezdeményezés részeként a Galériában folyamatosan megújuló kiállításokat rendeznek. A Galéria üzemeltetését teljes egészében olyan emberek végzik, akik pszichiátriai betegségük miatt a nyílt munkaerőpiacon nem tudnak munkát találni, itt azonban olyan közösséget, támogatást, képzést és munkalehetőséget kapnak, ami erősíti önbecsülésüket, segít a mindennapi gondok megoldásában és rehabilitációjukban.

Az elmúlt évek során a PsychArt rendezvényeken 330 hivatásos és amatőr művész, valamint pszichiátriai betegségekben érintett alkotó ragadott ecsetet, 480 rajz és festmény született, melyhez összesen 25 kg festéket és 400 ecsetet használtak fel az alkotók.

Az idei eseményen résztvevők szombat délig forgathatják az ecsetjüket.