• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bársonyszéktől a coachingig

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Mi történik az emberrel, ha a politika frontvonalából kikerül? Van, aki katasztrófának éli meg.

Dr. Pusztai Erzsébet, egykori egészségpolitikai államtitkár csaknem minden szakmai rendezvényen jelen van ugyan, de médiaszereplései minimumra csökkentek. Ma ha kérdezik, mivel foglalkozik, kicsoda, micsoda lett, azt mondja, orvos, business és management, egészség és életvezetési coach, wingwave coach, aki az Európai Coaching Szövetség (ECA) tagja.

- Nemrég a facebook-on azt írta valaki, hogy félresiklott az élete. Válaszoltam rá rögtön: dehogy! Nem egyetlen vágányon közlekedem! Az életem inkább olyan, mint egy fa, amelynek ágai többfelé elágaznak! A világ nagyon gazdag és izgalmas, válogathatok a különböző dolgok között.

- Különösen akkor, ha valós vagy vélt „bársonyszékekhez" nem szögezi oda magát az ember.

- Az elmúlt, számomra csendesebb években tanultam, új tudományterületeket ismertem meg, közöttük a coachingot is. Mi is az a coaching? Nevezhetjük szellemi edzésnek. A személyes támogatás, a személyes fejlesztés új területe. Nekem az orvoslással is rokon, sőt bizonyos módszerei még a gyógyulást is elősegítik. Meggyőződésem, hogy nagy szükség van a személyes támogatásnak erre a formájára a coaching ismert területein – az üzleti életen – túl a magánéletben és az egészségügyben is.

- Ahhoz, hogy egészségesek maradjuk a manapság nagyon gyorsan változó körülmények között, elsősorban mentálisan kell az egészségre alkalmassá válnunk. Az egészségben maradás alapja Antonovsky kutatásai szerint a koherencia érzés, az élethez való olyan hozzáállás, amely szerint: a problémák áttekinthetők és megérthetők (comprehenzibility); a problémák kezelhetők (menageability); a problémák megértése, kezelése fontos és értelmes feladat, a saját életünkön túlmutató jelentőségű (meaningfulness).

- Magyarországon ma különösen fontos az emberek mentális állapotának javítása, például a politikai kommunikáció megváltoztatásával is, hiszen a negatív érzelmek, a harag, a gyűlölet, a félelem, a bizalmatlanság bizonyítottan egészségromboló hatású! Aki erre alapozza politikáját, az súlyosan szennyezi a szellemi környezetet, és ezzel rontja a lakosság egészségi állapotát!

- Az emberek mentális egészségének növelése nélkül nem ér semmit a megelőzésre költött sok-sok pénz!

- A kialakuló új tudományág, a coaching ötvözi a különböző tudományterületeken – pszichológia, tanácsadás, mentorálás, bioenergetika, agykutatás – felhalmozódott tudást. Az utóbbi években különböző iskolák, irányzatok alakultak, ezeknek célja, hogy – nagyon gyakorlati módszerekkel – abban segítse a támogatott személyt, hogy saját életstratégiai megoldásait találja meg. Felismerje, hogy miben akadályozza magát, hol vannak a vélt vagy valós korlátai. Segítséget adjon a vélt korlátok, belső blokádok átlépéséhez, a valós korlátok leküzdéséhez, vagy elfogadásához, az új lehetőségek megtalálásához, egyszóval hozzásegítse az életét, munkáját, boldogulását támogató változáshoz, a rugalmas életvezetéshez. A coaching forradalmian új módszere a wingwave coaching, amely az érzelmi agyban rögzült feldolgozatlan zavaró érzelmek feloldásával nagyon gyorsan csökkenti a tartós stresszt, a szorongást a különböző félelmeket. Emellett számtalan „neurotikusnak" nevezett testi tünet feloldását is elősegíti. A mozdulatlanság, a múltban talán sikeres, de a jelenben már alkalmatlan megoldásokhoz való ragaszkodás biztosan kudarchoz vezet. Az élet maga a változás, a szellemi (és testi) rugalmasság elősegíti a környezet változásaihoz való alkalmazkodást, elősegíti a sikert, az örömöt, és fenntartja, növeli az egészséget is, mind a magán mind a gazdasági életben, a közösségekben, de egy ország életében is.