Gluténmentesen az iskolában is! Ötletek az étkezések megfelelő összeállításához!
Lassan véget ér a nyár, kezdődik az iskola és a nyári táborok lezajlása után újabb problémákkal találjuk szembe magunkat. Iskoláskorú cöliákiás gyermekünk étkezésének megoldása ugyanis nem kis feladat, mert amellett, hogy garantáltan gluténmentes étkezést kell neki biztosítani, gondoskodni kell arról is, hogy a testük fejlődéséhez szükséges napi energiát megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokkal biztosítsuk - hívta fel a figyelmet és egyben a megoldásra is rávilágít a gluténérzékeny.hu cikke.
Mire figyeljünk az iskolai csomagok összeállításakor?
1.Gluténmentesség
•Ahhoz, hogy maximálisan nyugodtak legyünk gyermekünk iskolában tartózkodása alatt, gondoskodjunk mi magunk a mennyiségileg és minőségileg megfelelő étkezésekről, így megelőzhetjük azt, hogy gyermekünk az iskolai büfében vásároljon, vagy éppen a padtárs tízóraijából kérjen néhány falatot, amely nagy valószínűséggel glutént tartalmaz.
2.Változatosság
•Válogassunk az alapanyagok széles kínálatából! A natúr tejtermékek, friss zöldségek, gyümölcsök mind gluténmentesek, így bátran beépíthetőek a diétába! A felvágottak közül válasszuk az előre csomagolt (így megelőzhető a húspultban történő keresztszennyeződés), lehetőleg zsírszegény, gluténmentes és szükség szerint laktózmentes változatokat.
•Állítsuk össze a tízórai csomagot lehetőleg minden nap különböző élelmiszerekből, hogy biztosítani tudjuk a szervezet számára szükséges makro és mikrotápanyagokat!
•Gyermekeknél sokszor előfordul, hogy bizonyos ideig csupán egyféle ételt hajlandóak elfogyasztani. Ne essünk kétségbe, ezek az időszakok nem tartanak örökké!
3.Rendszeresség
•Alakítsuk ki gyermekünk rendszeres életmódját! Ügyeljünk a napi többszöri (ötszöri) – nassolást nélkülöző – étkezési ritmus kialakítására. Így érhetjük el az emésztőrendszer egyenletes terhelését, a tápanyagok kedvező felszívódását, és ezzel párhuzamosan az iskolai teljesítmény optimalizálását.
4.Idényszerűség
•A gyümölcsök és a zöldségek fantasztikusan beépíthetőek a kisétkezésekbe, válogassunk belőlük minden nap! Manapság már gyakorlatilag minden alapanyag elérhető az év során, mégis azt javasoljuk, állítsuk össze úgy gyermekünk étrendjét, hogy az idényszerű alapanyagokból álljon! A gyümölcsök és zöldségek kiváló rostforrások is, amelyek előnyösen hatnak az emésztésre.
5.Ízlés
•Nem elhanyagolható pont gyermekünk ízlése, elvégre az ő étkezéséről van szó. Konzultáljunk, egyezkedjünk velük együtt, készítsünk olyan ételeket, amiket biztosan el fog fogyasztani. Beszéljük meg velük előző este, állítsuk össze esetleg velük együtt az iskolai ételcsomagokat!
6.Mennyiség
•Az ételek mennyiségénél vegyük figyelembe a gyermekünk életkorát, igényeit. Túl kevés étel csomagolása esetén sajnos az iskolai büfé felé fogja venni az utat, túl sok esetében pedig értékes falatok landolhatnak a szemetesládában az esti táskapakolás során. Figyeljük gyermekünk jelzéseit, csomagoljunk annyi ételt, amennyi a fejlődéséhez szükséges!
Néhány hétköznapi tanács és gluténmentes recept a honlapról