• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Biztos abban, hogy a parlagfűre allergiás?

Egészségmagazin MA 06:18 Forrás: Allergiaközpont
Biztos abban, hogy a parlagfűre allergiás?

A komponens alapú allergiateszt segítségével tisztázhatjuk, hogy pontosan mi okozza a tüneteket és differenciálhatók a keresztallergiák is.

Tombol a szénanátha, de hogy mitől erősödhetnek fel allergiás tüneteink a nyári pollenszezonban, arról a hagyományos allergiadiagnosztikai vizsgálatok mellett a komponens alapú allergiavizsgálat nyújthat pontosabb információt – tudtuk meg dr. Moric Krisztinától, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus szakemberétől.

Indul a parlagfű-szezon

Az eddigi csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének, melynek pollenkoncentrációja július utolsó hétvégéjére több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleményében. Az idei parlagfű-szezon az előrejelzések szerint igencsak erősnek bizonyul, amit nagy mértékben befolyásol az augusztusi-szeptemberi időjárás is. Ha szerencsénk lesz, akkor a záporok némiképp csökkenthetik a pollenterhelést (zivatarok, ha erősek ronthatnak rajta), ám ezek is csak rövid időre hoznak enyhülést az allergiások számára. A parlagfűre érzékenyek már most is tapasztalhatják tüneteik felerősödését, az orrdugulást, orrfolyást, könnyezést, tüsszögőrohamokat, a szem- és a torokviszketést. Az allergiás tünetek megelőzését és enyhítését gyógyszeres kezeléssel lehet elérni.

„Az enyhe tünetek kezeléséhez a vény nélkül kapható antihisztamin készítmények is elegendőek lehetnek. Ha azonban tüneteink két hétnél tovább tartanak, és befolyásolják a mindennapi feladataink elvégzését, akkor forduljunk allergológushoz. A szakorvos által felírt szteroid orrspray rendkívül hasznos az allergiás nátha kezelésében és a szövődmények elkerülésében – hangsúlyozza a szakember, aki hozzáteszi, hogy a szemtünetek kezelésére érdemes külön szemcseppet is használni”.

Biztos, hogy parlagfű allergia? A komponens alapú vizsgálat segíthet eldönteni

A nyári pollenszezon kapcsán a legtöbb embernek a parlagfű allergia jut eszébe, pedig a július közepétől októberig tartó időszakban számtalan növény pollenje okozhat szénanáthás tüneteket az arra érzékenyeknél. A lágyszárú gyomnövények közül a parlagfüvet leginkább a fekete ürömmel tévesztik össze, ami egy hasonlóan erős allergén. Ráadásul virágzásának időpontja is egybeesik a parlagfű virágzásával. De nem csak a laikusokat zavarhatja össze ez a két növény. A fekete üröm és parlagfű botanikai rokonságban állnak (egyaránt a fészkesvirágzatú családjába tartoznak). Molekuláris szerkezeti hasonlóságuk miatt pedig a szénanáthások szervezete egyformán reagálhat mindkét növény pollenjére, vagy bizonyos ételek elfogyasztásakor felerősödhetnek allergiás panaszaik (száj- és torokviszketés, ajak- és szemduzzanat). Emiatt a bőrteszt (Prick teszt) elvégzésekor pozitív eredményt kapunk a parlagfűre és a fekete ürömre egyaránt. Ezt a problémát küszöböli ki a komponens alapú allergiateszt, melynek segítségével információt szerezhetünk az adott allergénen belüli specifikus fehérjekomponensekről, és tisztázhatjuk, hogy pontosan mi okozza a tüneteket. A vizsgálattal differenciálhatók a keresztallergiák is.

Allergén immunterápia: hosszú távú életminőség javulás az allergiás betegek számára

„Miután a páciens megkapta a komponens alapú allergiavizsgálat eredményeit, egyértelművé válik, hogy mire kell kezelni, és választ kaphat arra is, hogy érdemes-e belekezdenie az immunterápiába. A teszttel ugyanis kimutathatóvá válik, hogy magas-e az komponens (a parlagfű esetében az Amb a1), ami leginkább felelős lehet az allergiás betegségért – mondja Moric doktornő. Ha azonban a betegnél a parlagfű valamelyik alacsony rizikójú komponense váltja ki az allergiás tüneteket, nem érdemes elkezdeni az allergénspecifikus immunterápiát”.

Az immunterápia egy három-öt éven át tartó terápiát jelent, amelyben megtanítjuk a szervezetet arra, hogy ne reagáljon a pollenre. Ehhez azonban az allergén növény pollenszórása előtt 2-3 hónappal el kell kezdenünk a kezelést. Aki tehát azt gyanítja, hogy a parlagfű okozza szénanáthás tüneteit, az egy allergológiai kivizsgálást követően jövő májusban kezdheti el a kezelést. Az életminőség drámai javulása mellett a terápia hosszú távú előnye, hogy elkerülhetővé válik a többszörös allergia és az allergiás asztma kialakulása.